söndag 18 juni 2023

15/6-23. Vi spelade spel...


Vi spelade spelet Dictator of Sweden. (15/6-23)

Syftet med vårt samtal var - och är - att fundera kring demokratifrågor. Hur lätt är det egentligen att montera ner vår demokrati? Eller kanske blir livet lättare om någon bara bestämmer, om vi inte behöver bry oss om vad som är rättvist? 

Vi spelade spelet Dictator of Sweden. Vi klurade, samtalade, rollspelare och skrattade tills någon sa att det var allvar. Då lät vi skrattets tårar torka på kinderna och återgick till att låta allvaret prägla rummet. Allvar är allvar, men det var väldigt roligt att mötas, spela och samtala. Människors tankar om att vara demokrat, diktator eller medlöpare påverkar oss i mötet, men också därefter. Vi tänker tankar om vilka vi är, vad vi står för och hur vi förändras över tid. Vi ser hur glidningen nästan är omärkbar och att varje fråga måste begrundas. Vad betyder det att jag tycker på ett visst sätt? För vem spelar det roll och vad händer i förlängningen? 

Frågeställningar som kan låta osannolika i en miljö kan vara helt relevanta i en annan. De kan plötsligt stå bakom hörnet och kanske är det i tystnaden eller när vi tittar åt ett annat håll som vi låter orättvisor ske. Saker händer i kulisserna. Håller vi med? Är det lättast att vara tyst? Eller är det en del i en tålmodig plan? Hur behöver vi vara uppmärksamma? 

En fråga att ställa sig vid ett beslut kan vara: Varför ska ett beslut fattas i den här frågan? Vad gör det med vår insyn, våra beslutsvägar och vår yttrandefrihet? Vem fattar besluten och hur påverkar det den enskilda människan? Är lagstiftningsmakten, det dagliga arbetet och rättsskipningen fristående från varandra? Hur kan vi bli kloka på konstigheterna i vår tid om vi inte luftar frågorna? Att möta människor i viktiga samtal är riktig magi.

Ja, vi skulle fika också, men det var det ingen som hade tid med. Kanske lyckas vi bättre med fikandet nästa gång? Den som deltar får se. 

Det här var väldigt roligt! Vill du vara med och demokratiprata med oss eller spela spel som får oss att både skratta och pinas? 

Ny träff planeras i juli och i augusti 2023. Hör av dig till bokhandeln, du som vill delta! Vi har plats för fler! 

Välkommen till Kulturtorget, platsen där samtal förs! 

A.. 


#demokratiskasamtal #magiskasamtal #vimåsteprata #dictatorofsweden #demokrati #swedishfika #civilrightsdefenders 

#roslagensbokhandel #norrtälje #kulturtorget #platsendärsamtalförs #sensusnorrtälje #sensusstudieförbund 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...