onsdag 14 juni 2023

Segerstaden. Salman Rushdie.


Efter att hon bevittnat sin mors död blir den nioåriga Pampa Kampana tagen i besittning av en gudinna som talar genom henne. Gudinnan ger flickan magiska krafter och berättar för henne att hon kommer att spela en central roll för uppkomsten av en mäktig stad vid namn Bisnaga – ”segerstaden”. 

Pampa Kampana ger med sitt berättande staden liv, och under de kommande seklerna blir hennes öde sammanflätat med Bisnaga, men staden vilar på bräcklig grund. Med "Segerstaden" har Salman Rushdie skapat en episk saga om berättandets magiska kraft och maktens oändliga hybris.

Oj, oj, oj, säger jag om denna berättelse. Hur är det att leva i 250 år, att se människor komma och gå, att göra det bästa för sig själv, för andra och för platsen? Hur är det att leva som evigt ung och hur är det att vara förälskad i en kung? Vad är viktigt i människors liv och hur förändras det över tid? 

För den som ännu inte har läst Salman Rushdie - här är fröjd att ta del av, läs och förundras. För dig som förut läst och gillat Rushdie - välkommen till ännu ett stordåd. 

A..




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...