måndag 26 juni 2023

Hur ska bebisen komma ut? Carin Johansson. Anna Asker. (3-6 år)

 

Nora ska snart få ett syskon. En liten bebis har vuxit färdigt i mammas mage. Nora längtar efter bebisen. Men plötsligt kommer hon att tänka  på en sak. Hur ska bebisen komma ut? 

Ja, hur ska ett barn kunna veta? Hur ska den vuxne berätta och hur ska barnet kunna förstå?

Att bli storasyskon är stort och som förälder finns det många detaljer att prata om. Det som ter sig självklart (att barnet ska komma ut) är ju omöjligt (eftersom det inte finns en synlig lucka). Om vi inte svarar barnet, hur ska det då kunna veta och lära sig? Här dyker barnets funderingar upp om hur barnet ska komma ut ur mammas mage och så småningom blir frågorna så tydliga att föräldrarna förstår det barnet letar efter. Så är det förstås, kommunikationen är inte alltid helt lätt, eller rätt. Det uppstår funderingar på vägen. 

Det här är en bra bok att läsa när barn nummer två beräknas göra sin ankomst till familjen. Nu, strax eller senare. Eller när man ska förklara hur saker ligger till. Förklara måste man ju, hur ska barnen annars veta?

Vad skulle en storasyster säga till sitt mindre syskon när nr tre är på väg? Hur har man förklarat över tid? Den här boken vill jag läsa för ett gäng småglin, för att höra deras reaktioner, vad de vet och hur deras föräldrar eller förskolepersonal har förklarat för dem. 

Fin text. Färgstarka och fina illustrationer. Barnbok 3-6 år.

Läs, bara läs!

A..




Författare: Johansson, CarinI

llustratör: Asker, Anna



#Hurskabebisenkommaut  #CarinJohansson #AnnaAsker #idusförlag #roslagensbokhandel #kulturtorget  #platsendärsamtalförs 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...