tisdag 27 juni 2023

Det går åt ganska mycket tejp. Anna Lindholm. Josephine Ekdahl. (3-6 år)


Elis vill helst vara hemma och bygga på sitt slott. Han har många idéer och när han klipper och tejpar bubblar det i hela kroppen. En dag blir han tvungen att ta paus eftersom han blir bjuden på kalas. Han tycker inte att han passar så bra på kalas och vill helst slippa stök och smällande ballonger. Han kommer på ett sätt att lösa det hela, men det blir inte riktigt som han tänkt sig.

Det går åt ganska mycket tejp är en berättelse om kampen för att få vara den man är - och att vara den som hellre ser än syns.

  • Författare: Lindholm, Anna
  • Illustratör: Ekdahl, Josephine 


  • Ja, det finns barn (och vuxna) med olika fokus. Elis gillar små grupper och lugn omkring sig mer än stora kalas och stök. Hur ordnar man det när man inte helt får bestämma själv. Elis försöker.

  • Det här är en bok som berättar om olika känslor, om hur Elis gillar tystnad före stök och buller. Om hur man vill bli bjuden på kalaset, men helst inte vill gå dit.  

Josefine Ekdahl använder dova, mjuka färger i sina illustrationer. De är fina, kan pratas mycket om tillsammans med berättelsen. Illustrationerna är en viktig del av en berättelse, eller hur? Anna Lindholm berättar fint om Elis känslor och de händelser som möter honom.

Om jag hade min Ellen här idag skulle vi läsa Det går åt ganska mycket tejp tillsammans och prata om vad hon tycker är bäst, lugnt eller bus, kalas eller smålek och kanske också om hur man kan använda silvertejp för slipsen som dräller runt. Jag undrar om hon har någon nära sig som använder slips?

Idag är en bra dag att läsa en barnbok för ett litet härligt funderande glin. Det ger bra tid att prata om en fråga att förstå. Som tex att vi alla är olika, att Elis är som han är, att Ellen är som hon är och att lillebror gillar att gömma sig i skåp. Gillar du ljudliga kalas? 

Hur tidigt kan barn se att de är olika, gillar olika? Hur sätter de ord på det?

Läs, bara läs!

A..









#AnnaLindholm
#Josephine Ekdahl.
#barnböcker 3-6 år
#idusförlag 
#roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...