fredag 23 juni 2023

Egendom. Hernan Diaz.

 Egendom. Hernan Diaz.


När börskraschen inträffar 1929 på Wall Street får det glada tjugotalet ett abrupt slut. Världsekonomin lamslås och miljontals människor mister inte bara sina investeringar, utan i många fall allt som utgjort deras liv. Endast ett par tycks gå oskadda genom katastrofen – och har dessutom mångdubblat sina redan astronomiska tillgångar. Men vad ligger egentligen bakom societetsparet Benjamin och Helen Rasks oerhörda rikedom?

Det osannolikt förmögna paret Rask förbryllar en hel finansvärld. Tillsammans är de huvudpersonerna i ”Förbindelser”, en roman som hela New York skvallrar om. Men det verkar finnas andra versioner av deras framgångssaga. Här döljer sig mörka historier om bruten lojalitet, makt och svek.

Att läsa Egendom är som att öppna en rysk docka. Lager på lager lyfts av, och kvar finns en berättelse om ensamhet och att vara kvinna i en förljugen finansvärld. Vi dras ohjälpligt in i en suggestiv saga, full av hemligheter och oväntade vändningar. En saga som också blir till en brutal uppvisning i hur makt och pengar korrumperar sanningen.

Hernan Diaz roman är ett suggestivt och intrikat pussel, där olika röster får skildra samma komplexa personer. Vem äger sanningen? Egendom är också en brutal uppvisning i hur makt kan manipulera fakta och ställer frågan om pengars verkliga värde. Ett intelligent och originellt äventyr, och och sannerligen en litterär triumf för Hernan Diaz, en av USA:s mest intressanta författare av idag.


Vilka personligheter har vi tilldelats? 

Vilket ansvar har vi gentemot våra föräldrar? Då och nu?

Hur tar sig psykisk ohälsa eller psykiskt sjukdom fram genom generationerna? Eller var det bara ljug? 

Hur botas psykiskt ohälsa & var går gränsen för experimenten? (Vad är fiktion och vad är verklighet? Varför är berättelsen skriven så?)

Vad är bankkompetens? Vem har den och hur kan marknaden påverkas?

Vad ärver vi? Tillgångar, fördomar, mentalitet och gener? 

Hur ser kärlek ut (resonemangsäktenskap)? Hur står man ut?

Vad är sant och vem är skyldig?

Vems är sanningen? Vad är sanning? Hur kommer sanningen fram i ljuset?

Vem för vem framåt?

Hur är det att vara man i denna tid? Vad är manlighet?

Hur är det att vara kvinna i denna tid? Vilket ansvar har hon gentemot sin familj? Vilka yrkesroller är det tillåtet att ta?  Varför är skillnaden så stor mellan att vara man och att vara kvinna?

Hur kan en person beskrivas?  

Vilka är våra olika perspektiv? Varje person har alltid olika perspektiv, låt oss fundera kring de andras, inte bara våra egna. Vem är han eller hon, vad tänker hen och vad tänker vi? Varför gör vi det? 

Vad vill författaren berätta? Den finansiella marknaden? Faktiska förebilder? Kvinnors situation i den tiden?

Förbindelser är en roman, en uppdiktad historia om människorna i boken. 

Mitt liv är en berättelse om mannen, av och om honom själv. För att ge honom den plats han tycker att han förtjänar. Vem är han? Vilka egenskaper har han tilldelats? Vad är hans spetskompetens i livet?

En biografi är hans ord via en författare som peppas att förenkla och försköna. Om hans hustru, berättad och påhittad. För att göra henne till någon annan än den hon var. Ljuv och förminskad. Gör det honom större att han gör henne mindre?

Bokslut är hennes ord. I dagbokens form. Mer än sparsmakad, men ändå hennes.


För att få tillgång till förståelsen av helheten måste du vara tålmodig, inte ge upp längs vägen. Inte slira, deppa, släppa eller gena. Du behöver vara koncentrerad från start till mål. Det gäller allt man vill genomföra, allt man vill lära sig och förstå. 

Berättelsen utgår från olika perspektiv. Hur ser vi den andres? Blir livet bättre om vi bara höjder oss själva och inte ser andra?

Det är värt besväret. Att slutföra är värt besväret.

Livet är förkovran, nytt varje dag och varje stund. Jag tackar särskilt mina bokcirkelvänner för det. 

Med hopp om en finfin dag. 


Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje!


A..



#attslutföraärvärtbesväret #livetärförkovran #detärvärtbesväret #geinteupp #pannbensträning

#roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...