tisdag 27 juni 2023

Moddade plantor och andra mutanter. Iban Eduardo Muñoz och Alberto Montt (9-12 år)


Den här boken handlar om ätliga växter och om hur vilda växter har förädlats.

Kanske tycker du inte att ämnet låter superkul och har ingen lust att läsa en receptbok, och dessutom vara tvungen att lära dig namn på latin som Solanum lycopersicum och Citrus reticulata.

Kanske tänkte du när du läste titeln att moddade plantor är såna vi har på balkongen, de som pappa pratar med, och att mutanter är sådana som Spindelmannen och Jessica Jones, och att det här är en seriebok om superhjältar. Men så är det inte. I den här boken ska vi ge dig svar på frågor som du kanske ännu inte har ställt dig:

Har de frukter och grönsaker vi äter idag alltid varit ätliga? Hur har de förändrats med tiden? Om man planterar en kanariebanan i Beijing, är det då en banan från Kanarieöarna eller från Beijing? Äter man samma grödor världen över? Varför vill vi ha kärnfria meloner och varifrån kommer kärnorna för att odla nya plantor med kärnfria meloner? Kan vi göra så att frukterna alltid är välsmakande? Är vilda växter att föredra? Är det inte dags att börja läsa boken nu?

Med humor och lättillgängliga förklaringar får vi lära oss hur de växter vi äter idag har förändrats genom historien.


Vi pratade om odling och grönsaker, särskilt för att inspirera barn. Det är fint när barnen intresserar sig för hur naturen och världen fungerar. Dit hör ju onekligen växtligheten och hur alltet hänger ihop. Man kan också behöver fundera över hur växter korsas (med hjälp av människans hand) och hur vi forskar och utvecklar i labb, genom att se vad de består av och hur de kan förändras. Är manipulation av växter bra eller dåligt? 

Det här är i varje fall en himla fin bok om plantor och sånt. 

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...