Jag tänker kring bokhandelns bokcirkel och ser igen och igen hur olika vi är. Egenskaper, kunskap, gillande, uttryckssätt och engagemang påverkar hela gruppen. Det är intressant, roligt och svårt. Personer i en konstellation blir något annat i en annan. Vad händer med människor när de möter en annan karaktär? Vad händer hos dig när du möter någon som talar mycket, någon som säger saker du inte håller med om eller när du möter någon som är tyst? Hur blir du - i gruppen - då?
Ironi och spydig avsky mot en karaktär kan förstöra samtalet, eftersom någon i rummet kan känna igen sig. Då tystas samtalet, man vill ju inte erkänna att man känner igen sig i en karaktär om gruppen inte är tolerant. Låt oss istället försöka förstå karaktärerna och göra det mesta möjliga av samtalet. Och oss själva.
Min strävan är kunskap och utveckling, folkbildning, men det är inte säkert att alla har samma ingångsvärden i samtalet. Syftet med samtalet är lärdom, folkbildning, även om andra ha andra tankar. Det är därför samtalet förs - här, i den här gruppen.
Jag hör någon säga: - jag vill att tonerna ska gå höga, att vi ska diskutera och vara oense, tycka olika.
Syftet med samtalet är inte diskussion, så tillvida att tonerna ska gå höga. Syftet är att förstå de andras tanke och ingång. Syftet är att lyssna och lära. Olika tankar och reaktioner, ja, men att förstå den andre, utan att banka in sin egen uppfattning. Ingen av oss är någonsin fullärd, det finns mer att förstå.
För var och en är uppgiften att utvecklas, lyssna och ge andra plats. Ja, inte att vara tyst själv, men att se att var och också är en del i att ge alla plats. Det kräver uppmärksamhet på sig själv, men också på andra.
Vi talar om innehållet i boken. Vi är inte här för att kritisera författaren eller dennes val av avgränsning i berättelsen. Vi är här för att - objektivt, om möjligt - tala om den berättelse som finns. Vilka beståndsdelar är viktiga, varför är de viktiga? Hur har författaren beskrivit händelser och situationer, hur har du tänkt när du läst? Vad har du lärt dig?
Du som vet med dig att du talar mycket, tänk på att lyssna. Du som vet med dig att du talar mycket om privata saker, familjen, med mera, tänk på att avstå det lite nu och då, koncentrera dig på bokens innehåll. Du som vet med dig att du avbryter andra, tänk på att alla i rummet ska få möjlighet att komma till tals lika mycket.
Låt oss lägga konstruktivt krut på samtalet. Syftet är att lära oss mer, förstå. För detta krävs att vi lyssnar och vrider och vänder på frågorna. Tack, för att du gör just det.
Glöm inte att stänga av din telefon och sätta av tillräckligt med tid för hela samtalet.
Var och en gör skillnad för det goda samtalet.
Välkommen!
A..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar