fredag 12 augusti 2022

Dödsängel. Axel Burenius.


12/8-22.

Idag har vi haft en extra bokcirkel i bokhandeln.  Vi talade om Dödsängel av Axel Burenius. Han belönades med Katapultpriset för den. Den handlar om lastbilschauffören som krockar med en personbil, där flera ungdomar förolyckas. Det är inte chaufförens skuld, han kunde inte undvika krocken, men den lär påverka hans liv. Handlingen utspelar sig under natten efter händelsen. Han blir omhändertagen och placerad på hotell. I ensamheten mal tankarna. Vad hände? Vad kunde jag? Vad kommer sen? Vad ska jag nu göra? Hur blir livet? 

Vi talade om döden, livet och om sorg. Vi talade om livet som går vidare för alla runt omkring, som om inget har hänt. Vi talade om hur han återvände till olycksplatsen mitt i snöstormsnatten. Vi talade om de drabbade, om efterlevande och om livets tillfälligheter. Vi talade om sorg och sorgebearbetning. Det var nära och känslosamt, det skavde i själen. Det är där känslorna bor, de som för alltid finns kvar. De är inristade i våra kroppsminnen, återvänder genom flashar när vi minst anar det. 

Vi talade om att vi också vill veta om det som händer sen. Om ett år och tio. Hur påverkar olyckan livet, familjen och barnet. Hur påverkar olyckan Ivar, lastbilschauffören utan skuld. Och hur påverkar den alla efterlevande till ungdomarna i bilen. 

Jag tänker att samtalet om döden är en viktig del av livet. Jag är tacksam för var och en som vill tala om det - alltet - som ingår i livet. 

Tack, för ett gott samtal. 

Anette

Ps.. #villduattdinlokalabutikskafinnaskvarimorgonhandlaidenidag


#dödsängel #axelburenius #roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs #välkommentillnorrtälje #välkommentillbokhandeln #villduattdinlokalabutikskafinnaskvarimorgonhandlaidenidag  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...