fredag 12 augusti 2022

Löftet. Damon Galgut (Bookerpriset 2021)


Löftet.
Damon Galgut (Bookerpriset 2021)

Det börjar med en begravning. Året är 1986 och apartheidregimen går mot sitt slut. Familjen Swart dras isär efter mammans död, och de efterlevande återser varandra bara när nya begravningar för dem samman. Det enda som består är familjegården och de obesvarade frågorna kring ett löfte som aldrig infriats.


Löftet är en drabbande familjekrönika om det moderna Sydafrika, en oförglömlig läsupplevelse som belönades med Booker-priset 2021.


Damon Galgut, född 1963 i Pretoria, är en prisbelönt sydafrikansk dramatiker och författare.

Galgut föddes och växte upp i Pretoria. Som sexåring blev han diagnosticerad med cancer och långa sjukhusvistelser lade grunden för hans förkärlek för berättande. Han studerade vid Pretoria Boys High School och sedermera drama vid Universitetet i Kapstaden, en stad som han alltsedan 1990-talet varit bosatt i.

Han debuterade 1982 med A Sinless Season, en thriller som utspelar sig på en ungdomsvårdskola. Han har också skrivit noveller och pjäser. För romanen The Beautiful Screaming of Pigs fick han 1992 CNA-priset, Sydafrikas mest berömda litterära pris.

Den 3 november meddelade Booker Prize Foundation att Galgut tilldelas 2021 års Bookerpris för boken The Promise, som skildrar en afrikaanerfamiljs svårigheter från slutet av apartheideran fram till 2010-talet. Galgut blev därmed den tredje sydafrikanen att ta emot litteraturpriset efter Nadine Gordimer (1974) och J.M. Coetzee (1983 och 1999).

Löftet - The Promise - är översatt till svenska av Niclas Hval. Niclas Hval är översättare från engelska och har tidigare översatt t ex Kazuo Ishiguro (nobelpristagare) och Rachel Cusk. Sedan 2014 undervisar han i skönlitterär översättning vid Akademin Valand på Göteborgs universitet. 

Vi har nyligen läst En eld av Megha Majumdar (som utspelar sig i Indien) i bokcirklar i bokhandeln. Också den är översatt av Niclas Hval


Bibliografi i urval Damon Galgut.

Verk översatta till svenska

  • 1985 – Tid utan synd (A Sinless Season, 1982)
  • 1993 – Grisars vackra skrik (The Beautiful Screaming of Pigs, 1991)
  • 2004 – Den gode doktorn (The Good Doctor, 2003)
  • 2011 – Bedragaren (The Impostor, 2008)
  • 2015 – Arktisk sommar, en roman om E.M. Forster (Arctic Summer, 2014)
  • 2022 - Löftet

Verk utgivna på engelska

  • 2021 – The Promise, en roman om en afrikaanerfamiljs nedgång och fall (utgavs på engelska maj 2021)


Boken finns på bokvalsbordet till våra bokcirklar i augusti/september 2022. Vill du vara med i en bokcirkel där vi pratar om en bok som alla i gruppen har läst. Det leder till nya upptäckter, härlig läsning och framförallt många fina samtal. Syftet är att lära sig nytt, om människor, om läsning och kanske om sig själv. 


Gruppen består av max sju läshungriga och samtalsglada människor. Vi möts en gång var fjärde vecka för samtal om en bok som alla i gruppen har läst. Vi avslutar vårt möte, som tar ca 1 ½  timme, med att välja en ny bok. 


Välkommen till

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje


Ps..

#villduattdinlokalabutikskafinnaskvarimorgonhandlaidenidag

#kulturtorget

#platsendärsamtalförs


#Löftet #DamonGalgut #Bookerpriset #bookerpriset2021 #bookerprize #roslagensbokhandel #norrtälje #bokvalsbordet #bokcirkeln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...