tisdag 2 augusti 2022

Fjällrand - de krokiga tallarnas land - Jan-Erik Nilsson & Thomas Öberg


Fjällrand - de krokiga tallarnas land
 är en vacker fotobok med innehållsrika och kärleksfulla texter om urskogen och dess liv. Om människorna som lever och levt där, om djur och växter, men också om det som hotar Sveriges sista urskogar.

Här möter vi fjällrandens människor som levt med renarna, sjöns fiskar och markens grödor. Vi möter den smygjagande lon och järven, ständigt på väg, ständigt på jakt. Vi möter allt ifrån renar, tjädrar och havsörnar till linnéor, riskor och humlor i vackra bilder och berättelser. Vi får vandra in i ett sagolandskap av månghundraåriga tallar på en berggrund som skapats under årmiljoner. Men vi får också berättelsen om hur markerna både slitits sönder av vattenkraftsutbyggnad och skyddats för eftervärlden som nationalparker och världsarv.  

Boken är i sanning en kärleksförklaring till taigan, de nordliga urskogarna med Laponias fjällrand som utgångspunkt. En bok att läsa och njuta av. En bok som kanske till och med kan inspirera till att bli urskogens ambassadör när många av gammelskogarna hotas av att utplånas som urskogar. Läs den! Förundras och gläds!

Via QR-koder kan vi också lyssna på flera ljud från skogen - berättelser, jojk, blåhakar, tjäderspel och andra skogens röster. Förordet är skrivet av Mikael Niemi.

Jan-Erik Nilsson har mästerligt beskrivit fjällrandens urskogar med sin kamera. Han har ständigt varit där, i alla väder, i alla årstider. Han har fångat det lilla och det stora i bilder som skapar förundran. Under åren som länsstyrelsens naturbevakare hann han besöka stora delar av fjällområdet. Sen har han färdats på egna upptäcktsresor, driven av nyfikenhet och fotointresse.  Tillsammans med författaren vill han nu ge röst åt urskogsbältet längs fjället.

Thomas Öberg, ekolog och bland annat känd som radioproducent i P1:s Naturmorgon, har med sina ord gett innehåll åt boken med insatta och poetiska texter. Under sina mer än trettio år i Jokkmokk har han genom sitt arbete som lärare på Samernas Folkhögskola och som utställningsproducent vid Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum hunnit utforska området och träffa de människor som haft det som sitt hem.

Ovanstående är förlagets beskrivning av boken. 


Vi pratar ofta om skogen hemma vid vårt köksbord. Vi pratar om skogen här, i Roslagen, vi pratar om granbarkborren, Guckuskon och reservaten. Vi pratar om allt det vackra, men också om ägandeskap, avverkning, djuren och omgivningarna. Vad är naturvårdande aktiviteter? Vad gör det med människorna och naturen när skogen drabbas av miljöförändringarna, stormar och snöfall? Hur påverkar det ägarna och den som nyttjar? Vet allemansrättsfolket och naturvårdsmänniskorna hur det är att äga skog, vad som krävs av den lilla brukaren? Är det skillnad för en liten skogsägare och en större? 

I gläntor eller under en gammal tall kan man drabbas av stora upplevelser, det är fantastiskt att njuta av skogen. Vi tänker ofta att den är vår allas, och det är den förstås ur något perspektiv, men det är någons. Det är någon som har ansvar för just den här platsen och bär kostnader och avkastning. Vem tänker vad om ägaren - den lilla och den stora? Vem tänker vad om skogen och vad den är? 

I Fjällrand möter vi både fakta och personliga känslor, både genom texten, minnena och bilderna. Vi möter skog, träd, djur och människor. Vi möter också kunskap och reflektioner genom författarens mångåriga erfarenhet. QR-koder tar mig bort från boken, ut i naturen, men jag hittar strax tillbaka till min sköna fåtölj igen. Boken i mitt knä och en god kopp te ger en njutningsfull stund. Ja, inte bara en, ty det här är en bok att återvända till, att samtala om med en skogsvän och att begrunda när vi talar om miljö- och livsförändrande temperaturskillnader. 


Fjällrand. De krokiga tallarnas land. 

Du som älskar skog, se hit. 

Du som älskar natur, se hit. 

Du som älskar norr, se hit. 

Du som älskar våra träd, se hit. 

Du som älskar friluftsliv, se hit. 

Du som älskar fotografier, se hit. 

Du som älskar vår jord, se hit. 


Fjällrand är en fantastisk bok att återvända till, låta ligga framme och gå tillbaka till. Igen och igen. 

A..


#fjällranddekrokigatallarnasland #fjällrand #janeriknilsson #thomasöberg #votumförlag #samernasfolkhögskola #allemansrätt #världsarv  #roslagensbokhandel  #kulturtorget 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...