torsdag 30 juni 2022

Fasterna hembygdsförening: sommarutställning 2022


Bokhandlerskan med köksbordskamrat tog en mc-tur i sommarvärmen på kvällskvisten. Hembygdsfika och sommarutställning i Rånäs var målet efter färd längs vackra och sommardoftande roslagsvägar. Själva färden är också målet när vi åker med mc, det är en fröjd och njutning.

Sommarutställning 2022: Alla dessa kvinnor. Fasterna hembygdsförening i Rånäs har en utställning om kvinnor och yrken. 


De - hembygdsfolket i Rånäs - har forskat, skaffat material, lånat från bygdens folk och flyttat om från egna samlingar i huset. De fasta utställningarna har mycket historia, så där finns mycket att hämta från. 


Utställningen om kvinnorna beskriver yrkesgrupper och stolthet. Ja, mycket slit och många arbetstimmar också. Mejerskor, lärarinnor och arbete på ålderdomshem är exempel på viktiga uppgifter. Utställningen berättar om lokala arbetsplatser och människor från bygden. Det är människor och platser att lära känna genom texter, forskning, saker och kläder. Lokala människor, inte vilka som helst. 


Härnäst öppet på söndag. Fikat är gott och trädgården är ljuvlig. Missa inte heller deras fasta utställningar som andas historia och andra tider med andra kunskapsbehov. 


Jag sänder en tacksamhetens tanke till alla kvinnor och män som arbetar med sin hembygd, dess historia som präglats av människor som försökt göra det bästa av sina liv. Det bästa utifrån deras förutsättningar i den tid som då var. Vi har annat att streta med, eller hur? Om 100 år kanske kvinnor och män i bygden forskar om oss. Hur ser jämförelserna ut då, tro? 


Boken Tapetmakerskor (som finns med i utställningen) hittas i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Förstås. 


A..





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...