torsdag 23 juni 2022

Det dyrbaraste lilla fyndet. En saga. Jean-Claude Grumberg

Lars kom in i bokhandeln och uppmärksammade mig på Det dyrbaraste lilla fyndet. Och ja, det är en fin och tänkvärd berättelse. Det är en berättelse att återkomma till. 

Det dyrbaraste lilla fyndet. En saga. Jean-Claude Grumberg


Det dyrbaraste lilla fyndet är en saga om en fattig kvinna som önskar sig ett barn, och ett barn som behöver ett hem. Den är också grym. Den utspelar sig i andra världskrigets tid. Jean-Claude Grumberg berätta om att människan, även i tider av absolut våld och mörker, kan överleva genom kärlek och oförutsägbara - goda - handlingar. 


Det finns hopp, även när det är som mörkast. Det finns kärlek, där man minst av allt kan tro det. Det finns människor som har hopp och kärlek i sitt hjärta, som inte ger upp trots att det verkar helt hopplöst. 


Fadern till ett barn gör vad han tror är nödvändigt för att de ska klara sig. Det blir inte som han tänkt sig, för det outhärdligaste går inte att föreställa sig. Bilden av familjen, livet och det lilla hoppet ändrar sig över tid. Vårt varför eller därför blir något annat i en annan tid, när nya förutsättningar råder. Faderns liv förändras, mörkret omger honom från alla sidor. När man tror att allt är slut kan det ändå finnas en liten, liten strimma ljus. Någon ser ett hjärtslag bland allt det döda, sträcker fram en hand. Det finns liv. Hjälpen skapar nya förutsättningar, nytt hopp, berättar om det vackraste i mänskligheten. 


Hon, kvinnan i skogen, får sin högsta önskan uppfylld, men livet är inte lätt. Krig, fattigdom, människor utan hjärta ska ställas mot människor med hjärta som ser, förstår och skyddar. De är vad som krävs för liv, det omgivande, räddande kittet. 


Liv. Hopp. Kärlek. Medmänsklighet. Även i den värsta situationen finns det liv, hopp, kärlek och medmänsklighet. 


Om fler vågade välja det medmänskliga spåret skulle världen inte behöva bevittna krig, fattigdom och förödelse som vi ser och sett t ex i flera av Afrikas länder, i Tyskland, Syrien och Ukraina. 


Läs: Det dyrbaraste lilla fyndet. Det är en fin historia som skapar många tankespår. Boken är sidmässigt liten, men innehållsmässigt stor.


Anette Grinde

bokhandlerskan i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje




Miljömagasinet 23 juni 2022. 



Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje
Lilla torget
761 30 Norrtälje
Tfn 0708 905 731







#detdyrbarastelillafyndet  #29media  #jeanclaudegrumberg #medmänsklighet 

#roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #sensusnorrtälje #välkommentillnorrtälje #samtalgörskillnad 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...