fredag 20 maj 2022

20/5-22. Välkommen till Kulturtorget


Litteratur, samtal, poesi, kreativitet och föreläsningar. Det finns en möjlighet att lära sig nytt när man försöker, t ex när man läser och talar om sin läsning eller lyssnar på andra som gör så. Det är fantastiskt. I går kväll (19/5-22) lyssnade vi till Nils Håkanson som talade om översättningar. Synnerligen intressant och tillförande, vill jag säga. Vad vore vi utan översättare? Så otroligt fattigt det vore, eller hur?

Poesin, skrivandet och glädjen tillsammans bubblade på torget igår. Torget badade i solsken, människorna log åt sig själva, varandra och tillsammans när de skrev, pusslade med orden och ibland höjde blicken för att se de andras verk. Däremellan var de djupt koncentrerade i sitt arbete med texten. Man blir glad av att se aktiviteter där människor formar ord och samtalar i glädje. Ord - text och samtal - spelar roll.

Cecilia Grapes besök (19/5-22) gav många samtal om livet, döden, sjukvården och människors erfarenheter. Ibland känns det svårt att läsa om en människas tuffa livsförhållanden, men vi kan lära oss av dem. Med Cecilias bok kan vi också se henne framför oss när vi läser om det tuffa i barndomen. Nu ser vi henne sprudlande, frisk och gnistrande av glädje. Hon var sjuk, men är frisk. Hon ser ut som hälsan själv. Hon är hälsan själv, säger hon. Det är en fin bild att ha med sig. 

Vi har alla ett behov av att tala om våra öden och erfarenheter, det är fantastiskt att se att det behövs och finns plats för dessa samtal. Kulturtorget är verkligen en sådan plats. Tack, alla ni som bidrar. Tack, Cecilia Grape för alla dina skimrande samtal med alla som ser dig, oss och dem själva som en del i helheten. Samtal är magi. 

Gårdagen innehöll också en kontakt med Svensk Bokhandel, som intervjuade med anledning av Norrtälje litteraturfestival. Här är resultatet; https://www.svb.se/nyheter/bokhandeln-fixar-ny-festival-i-norrtalje Vi tackar för uppmärksamheten.


Förutom poesin och författarbesök hade vi också ett bokcirkelsamtal i bokhandeln. Vi talte om Röda korset, som handlar om Sovjetunionen och Ryssland. Den handlar om människor, anpassning, förtvivlan och angiveri. Vems är skulden om en soldat blir tillfångatagen? Vad händer med resten av familjen då? Det är svårt att föreställa sig dessa skillnader i samhällen. Vi ställer frågor om diktatur och demokrati, vad vi själva kan göra för oss själva och varandra. Vem tror att kommunismen och diktaturen är en vänlig samhällsform? Läs boken; Röda korset av Sasja Filipenko. Välkommen till bokhandeln idag!


När du tagit dig hit till vackra Norrtälje ber jag dig förstås gå till bokhandeln för att köpa en bok eller tre, delta i poesin, samtala med vännerna som signerar sina böcker och därefter vandra till grannhuset där det går finfint att fika. Antikvariatet, en trappa upp i bokhandeln, är öppet förstås. Jag hoppas att du tar dig en samtalsstund när du är där. Det ingår i konceptet, att tala med varandra, att tala med andra läsare och bokhandlerskan och delta i allt som sker.


Fredag 20 maj bjuder på författarmöten och boksignering kl 1200-1600.

* Lina Jakobsson. Mira och Herr G. (barnbok 5-9 år). (Kl 1230-1600).

* Lise-lott Ökvist. Gammelboken & hans vänner. (barnbok 6-9 år). (Kl 1200-1600).

* Gunilla Tähti Wigge. Familjerna på Soläng (feelgood roman) (kl 1200-1600).


Kl 1400-1600 dukas poesin upp igen med en textworkshop som leds av bibliotekarie och skrivpedagog Joanna Wåhlin tillsammans med Mike Lindblom. Välkommen till Kulturtorget, Norrtälje. 


Kl 1600-1730 är det boksamtal mellan Omi Söderblom och Mika Wallander. Det är några hundra meter ifrån torget, i Mariagården, Svenska kyrkan, Norrtälje. Missa inte det. Det tror jag blir synnerligen tillförande. Omi Söderbloms böcker finns i bokhandeln, men kommer också att finnas på Mariagården i anslutning till samtalet.


Välkommen till Kulturtorget, platsen där samtal förs.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...