söndag 22 maj 2022

En eld - Megha Majumdar


Jivan är en muslimsk tjej från Kolkatas slum, fast besluten att göra något av sitt liv. Med pengar från sitt butiksjobb har hon kunnat köpa sig en mobiltelefon, som nu bubblar av uppdateringar om ett terrordåd mot ett tåg där över hundra personer har dött. I ett obetänksamt ögonblick skriver hon ett inlägg på Facebook som ska förändra hennes liv för all framtid:

"Om polisen inte hjälpte vanligt folk som dig och mig, om polisen bara såg på medan de dog, betyder inte det att regeringen också är terrorister?"

Genom tre personer och en ständigt överraskande handling tar Megha Majumdars hyllade debutroman En eld pulsen på ett samtida Indien präglat av nationalism och djupa klassklyftor. En eld är en tempofylld och överraskande bok.

MEGHA MAJUMDAR föddes 1988 i Kolkata men bor idag i New York, där hon är förläggare på för­­laget Catapult. En eld hyllades stort i den engelsk­språkiga världen när den kom ut och blev oväntat en bästsäljare i USA och kvalade in på flera stora tidningars årsbästalistor.

NICLAS HVAL är en av Sveriges mest etablerade översättare från engelska, med översättningar av bland andra Rachel Cusk och Kazuo Ishiguro på meritlistan. Han har tagit emot både Stiftelsen Natur och Kulturs översättarpris och utmärkelsen Årets översättning.

Ovanstående är förlagets beskrivning av boken.


** 

Vi läser En eld av Megha Majumdar i en bokcirkel i bokhandeln. Den handlar om landet, livsförutsättningar, perspektiv och liv. Den berättas gnom Jivan, Magister Sir och Lovely. De är människor, olika värda människor. 

Människor har olika förutsättningar, olika liv. De är ur något perspektiv dömda till den kultur de lever i, sitt land med sina värderingar och förutsättningar. Varje land är fyllt av individer, men de är också matade med landets information, kunskap, förutsättningar och samhällsklass. I Indien, som är ett fantastiskt land att resa i som turist, finns oerhörda klyftor mellan fattiga och rika. Förutsättningarna för livet är olika. Det är ett spel för gallerierna och rättssäkerheten är låg. Det får Jivan känna på. 

Om ingen håller sig till sanningen, vilka förutsättningar har människorna för att komma långt på på schysta spår då? Om alla hittar på, inte håller sig till fakta, vad ska man hålla sig till då? Hur blir samhället och livsförutsättningarna då? 

En eld. Tåget brinner. Jakten efter den skyldige löper som en eld genom samhället. 

Jivan. Hon försöker, ser det som osannolikt att hon ska bli kvar där hon är i evig tid. Hur gör man för att bli fri? För att komma bort från samhällets bojor, som de ser ut där man är? Vem tror man på? Journalisten, vännen intill eller polisen? Vad händer med vänner och släktingar när livet trasslar? Vad gör hennes religion i händelseutvecklingen? 

En eld. Som en längtan att ta sig ur fattigdomen. 

Lovely. Vad krävs för att vara en vän? Vem offrar vad för sin egen säkerhet? Hur ser människors val ut här? Lovelys karriär och livsval hänger på att han tar avstånd från någon han tycker om. 

En eld. Längtan efter en karriär brinner inom honom. Vad kan han göra för att nå dit han vill. Han eller hon. 

Magister Sir. Låt oss tala om att bli sedd, om att göra sig till för en kändis och försöka göra det man tror är rätt trots att det leder till förskräckelse för andra? Han vill vara någon, men vad skapar det för andra? Vad offrar han längs vägen? 

En eld. De politiska budskapet sätter människor i brand. Magister Sir vill, glöder och ser upp till de som leder. Vad krävs för att han ska nå dit han vill. Hur många människors olycka tål hans moral? Har han någon kvar? Kanske har den brunnit upp. 

I bokcirkeln kan vi t ex tala om hur livets lott påverkar oss och våra närmaste. Vi kan tala om hur man skapar sitt liv och vad (eller hur) man måste ta avstånd för, för att vara politiskt korrekt och inte hamna i trubbel själv. Jag tänker att vi kan prata om rättssäkerhet, hur media och människors hets påverkar rättssystemet och vem som påverkar utgången på en dom eller nådeansökan. Kan något av det som händer i den här berätten hända här hos oss? Hur kan media påverka vårt samhälle? Har vi en god rättssäkerhet hos oss? Hur får man en väg att dräneras för att slippa översvämningarna? 

Jag tycker om Indien. Jag har rest där, färdats längs Indiens kuster med cykel och motorcykel. Jag har mött människor, sett naturen, smakat maten och känt dofterna. Jag har dock inte mötts livets trassel, deras juridik, korruptionen eller andra förhållanden i landet. Det gör mig ont i själen att läsa om hur det kan vara. Jag kan verkligen förstå om det ser ut som i den här berättelsen. Det är ett omöjligt livspussel som bygger på att aldrig hamna i knipa, att bara ta hand om sig själv och se om sitt eget hus.

Fattigdom är en hård livslott, att vara kvinna likaså. Hur är det att leva i ett land där människor klättrar genom att medvetet och hårdhudat skada varandra för att själva skaffa sig fördelar? Hur är det att leva där människor kan tänka sig att gå över lik för att nå framgång själv? 


Anette Grinde
Bokhandlerskan i 
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje
#Eneld #MeghaMajumdar #niclashval #bokförlagettranan @niclashval

 #roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #sensusnorrtälje #välkommentillnorrtälje #kulturiroslagen #kulturtorget #samtalgörskillnad
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...