torsdag 26 augusti 2021

Vi bokcirklar i bokhandeln...


Vi bokcirklar i bokhandeln. Vi talar om böcker och livet med varandra. Utgångspunkten är boken. Vi talar om innehållet, reflektionerna, associationerna - snarare än om bra/dåligt eller litteraturens byggnation. Vi strävar alltså efter det fördjupade samtalet. Du behöver gilla att läsa, samtala, lyssna på andra och speja särskilt för att hitta guldkornen i läsningen.

Vi vill att det ska vara en tillåtande miljö. Vi respekterar varandra; ifrågasätter inte andras kunskap, känslor, ordval eller mående. Vi är vad vi är och låter trygghet råda i rummet. Det som sägs i rummet stannar i rummet - vi lämnar inte ut varandra. Tack, för att ni inte avbryter varandra. 

Fördelning av ordet till alla som deltar är en nyckel för ett gott samtal. Lyssnandet är en annan. Låt oss respektera varandra, lyssna noga och låta orden vända inom oss innan vi tar upp ett nytt ämne. Om vi är fem i rummet kan var och en inte få mer än 20% av tiden. Det innebär också 80% lyssnandetid för var och en. Vi respekterar allas möjlighet att få komma till tals och vi avbryter inte varandra. Vi talar om innehållet i boken.  

Vi har ett samtal på gång, alltså en talar och resten lyssnar. 

Vi möts ca en gång per månad. Vi sitter i bokhandeln. Ja, om/när vädret tillåter kan vi gärna sitta utomhus. I coronatid är resten av rummet stängt när samtalet pågår, annars är bokhandeln öppen under tiden. Vi möts under butikens öppettid. Vänligen sätt av tillräckligt med tid för samtalet (1½-2 timmar). Kom i tid. Om du måste gå tidigare, smit ut i tystnad. Var vänlig be inte gruppen avsluta samtalet tidigare, klä dig inte i mötet - smyg bara ut om du inte kan stanna tiden ut. Bokval görs sist i mötet, vi tidigarelägger inte det för att någon måste gå. Vänligen respektera gruppen, samtalet och tiden.

Vi prioriterar det fysiska mötet i butiken framför det digitala! Under coronaperioden har vi också kunnat mötas digitalt. Nu prioriterar vi dock det fysiska mötet. Det gör skillnad. Låt oss anstränga oss för att hålla god distans. 

Vi stänger av telefonen, avstår telefonprat, sms och googling under mötet. Vårt fokus ligger på samtalet, på människan och samtalet i rummet. En i taget har ordet, vi andra lyssnar. 

Vi samarbetar med Sensus studieförbund i våra bokcirklar och andra arrangemang i bokhandeln. Du deltar alltså i en studiecirkel när du deltar i våra bokcirklar. Det innebär att vi rapporterar närvaro, antal personer och sån´t till Sensus Studieförbund i Norrtälje efter respektive termin.

Förutsättningen för deltagande i cirkeln är att du köper boken i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje, att du läser den med tanke på samtalet och att du vill samtala med gruppen om din läsning.  

Du behöver inte vara litteraturproffs. Du behöver gilla att läsa - med riktningen att samtala med likasinnade. 

Vi har inte med oss hund eller andra djur i cirkeln. Det finns t ex oro, rädsla eller allergier hos andra människor, så jag ber er lämna hunden eller andra djur hemma (eller i varje fall ute).

Bokhandlerskan lägger fram fem nyutgivna romaner (eller ibland någon biografi). Vi läser inte deckare eller feelgood. Klassiker kan förekomma, om den är nyutgiven. Vi läser böcker som skaver. Gruppen väljer (under tystnad) av de framlagda böckerna. Var och en i gruppen röstar på två av de fem böckerna. Valet faller sedan på den bok som har fått flest röster av gruppen närvarande medlemmar. (Det går fint att tipsa bokhandlerskan om nya böcker lämpliga för cirkeln, gör det senast en vecka innan mötet.) Bokhandeln tar sedan hem böcker till var och en, om de inte redan finns i butiken. 

Kostnaden för cirkeln är köpet av boken. Är du med i cirkeln är förutsättningen att du hämtar/köper boken i bokhandeln. Om du inte vill/kan vara med kommande läsomgång och inte vill ha boken, måste du meddela mig detta. Avbokning måste göras innan beställningen går iväg (vilket den gör i direkt anslutning till att vi beslutat vilken bok vi ska läsa). Om du redan har (eller läst) den bok som gruppen valt ber jag dig köpa en annan motsvarande bok i bokcirkeln för deltagandet i läsomgången. 

Titta in i butiken med din anmälan eller för att tala med mig om dina frågor/funderingar om cirkeln!

Att bokcirkla är en fröjd

Anette Grinde
tfn 0708 905 731
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje 


Här hittar du bokvalsbordet, som det ser ut just idag;    https://bokbloggerskan.blogspot.com/p/bokvalsbordet-till-bokcirklarna.html

#roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #dinlokalabokhandel #enriktigbokhandel #handlalokalt #ettlevanderoslagen #sensusnorrtälje #bokcirkeln #bokvalsbordet #smultronstället 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...