torsdag 26 augusti 2021

Glitterstrand och rutig sorg - Nanna van Berlekom & Kajsa Hagelin


Glitterstrand och rutig sorg  

Nanna van Berlekom & Kajsa Hagelin


Det är bara några veckor kvar till sommarlovet när Lo får höra om stranden med vatten som glittrar så där som i Grekland. Det pirrar i hela kroppen när hon tänker på att hon snart kan åka dit varje dag - helst med både mamma och pappa, trots att de inte bor ihop längre. Då ska de äta pannkakor och glass, simma i glittret och kanske, kanske, kanske få hem en kattunge från Majken. Fast innan dess ska Lo sjunga mammas låt på skolavslutningen med sin klass. Men mamma orkar inte göra pannkakor, trots att hon har lovat, inte bada i glittret heller. Och när Lo letar efter mammas ansikte på skolavslutningen så ser hon det inte.  

Vad är det som händer med mamma? Kan man både längta och känna besvikelse på samma gång? Och vad kan man göra när alla känslor ligger som en trasslig fläta i huvudet?

Glitterstrand och rutig sorg är en konstnärlig kapitelbok om att leva med en utbränd förälder. 

💜

Vi talar ofta om psykisk ohälsa i bokhandeln. Vi har samtalsprojekt där vi lyfter frågorna och samtalar tillsammans. Psykisk ohälsa är viktiga frågor att prata om. Vi gör det igen och igen, när vi möter frågorna i böcker och i livet. Vi samtalar, pratar, bubblar, gråter och skrattar. Tillsammans. Vi ser det som viktigt. Barnen drabbas också av den ohälsa som finns i familjer eller i dess närhet. De har ofta få att tala med, ska själva hantera sina känslor. Samtalen är viktiga. Låt oss uppmärksamma vikten av prat, att ta hjälp, se barnen och varandra. 

Hur mycket får barnen utstå? Hemma, borta, i skolan - ja, var de än är utsätts de för funderingar, drivs av lojaliteten till familjen och gör sitt yttersta för att hantera det utan att berätta för utomstående om eventuella trauman. Så gör vi förstås ofta också som vuxna, men ska barnen verkligen behöva göra så? 

Läs tillsammans! Prata tillsammans!

A.. 


💜

#glittersandochrutigsorg #nannavanberlekom #kajsahagelin #kapitelbok #samtalsbok #lästillsammans #idusförlag #roslagensbokhandel #välkommentillnorrtälje #välkommentillbokhandeln #barnböcker 6-9 år #välkommentillnorrtälje #psykiskohälsa #drömmar #syskonkärlek #utbrändhet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...