lördag 28 augusti 2021

Mitt Roslagen 26/8-21; Demokrati är att prata om saken

 Demokrati är att prata om saken


Vi bokcirklar eller samtalar i andra grupper i bokhandeln. Ofta kommer vi till frågan om att göra skillnad, att göra något som spelar roll.
“Jag kan inte” - hörs ofta. Det är tydligt att många gör och kan, fast de inte tror det. De spelar roll. Deras handlingar betyder mycket för andra eller för en viktig fråga. Vi blir ofta frustrerade för att vi tycker att vi gör så lite, att det inte spelar någon roll i det stora hela. Men, visst spelar det roll! Om vi också talar om det, berättar om hur och varför ger det också ringar på vattnet - fler ser, gör och engagerar sig. Det är vackert att se att det fungerar.


Vi talar t ex om demokrati, psykisk ohälsa och miljöfrågor. Vi talar om engagemang för vår jord och våra medmänniskor. Det är glöd, lust och viktigt för liv och framtid. Ibland gråter vi, men oftast står glädjen runt hörnet och väntar på oss. Samtalen fyller oss med ny lust och ny kunskap. 


Afghanistan är ett ämne vi talar om nu. Ja, inte bara vi. Det talas i varje hörn av vårt samhälle. Flera har unga flyktingar i sin omsorgskrets, här eller där. De lider särskilt nu och vi lider med dem. De berättar om människor som flytt terror och rädsla och nu är trygga. Eller tillbakaskickade till kaos. Jag hör om båda. Sorg, lättnad, oro och fasa hörs från människor som gör skillnad för andra. De lever med oron för ungdomarna som de står eller stått nära i många situationer. Ord och handling spelar roll. Alla ni som bryr sig om andra är viktiga för hela vårt samhälles väl. Jag tackar er som gör skillnad. 


Vi talar om psykisk ohälsa. En person söker en kontaktperson åt en närstående, någon att fika och prata med lite nu och då. Var hittar man den personen? Finns det någon förening som skapar möten och samtal? Jag vet att det finns i Stockholm för äldre, men finns det hos oss i Norrtälje och för fler åldersgrupper? Vi har samtal i bokhandeln, men inte så ofta som veckovis. Tänk, vilken skillnad det gör med samtal med en annan människa. Individ för individ. Vet du hur vi samordnar det? Eller, vilken förening som gör, som vi kan hänvisa till? Det vore att göra skillnad, eller hur? 


Andra frågor är tex mänskliga rättigheter, rättvisa för alla, rasism och konsten att säga ifrån. När orkar vi vara obekväma och när är vi bara tysta? Vad gör skillnader i åsikter med vänskapen? För mig är t ex vaccinationerna viktiga. Jag håller med läkaren som betonar vikten av att “ta en för laget” - att vaccinationen gör skillnad inte bara för individen utan även för omgivningen i stort. Det jag gör, gör skillnad också för andra. Jag är inte en egen ö. Om jag säger det till dig som inte tänker vaccinera dig, vad händer då med vänskapen? Hur påverkas vi av åsiktsskillnaderna?


Är det samma vid andra åsiktsskillnader? De som tycker att vi ska sända tillbaka ungdomarna till Afghanistan eller de som skyller all kriminalitet på invandringen - hur står sig samtalet vid middagsbordet om frågorna dryftas i glada vänners lag? Hur gör vi skillnad för människors väl eller vår egna samvetsnivå? Vänder vi människor ryggen eller fortsätter vi samtalet? 


Demokrati är att prata om saken. Och att göra det utifrån schyst fakta. Så då gör vi det, i bokhandeln, på torget och vid köksbordet. Låt oss fortsätta samtalet, både idag och i morgon. Låt oss fortsätta att göra skillnad för varandra.


Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje idag. 


Njut dagen som den bästa!


Anette Grinde

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje

tfn 0708905731 


https://bokbloggerskan.blogspot.com/


https://www.instagram.com/roslagensbokhandel/


https://www.facebook.com/Roslagens-bokhandel-vid-Lilla-torget-i-Norrt%C3%A4lje-521815631490249


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...