tisdag 31 augusti 2021

Hemmakontor - Daniel Nilsson


Hemmakontor
 är ett tidsdokument som med värme och humor skildrar en av de mest dramatiska perioderna i modern tid. Det är också en fotografisk skildring av människans uppfinningsrikedom.

När världen i mars 2020 drabbades av en pandemi var det få som förstod vidden av vad denna skulle föra med sig. Kontor stängde ner och den digitala omställningen, som hade påbörjats flera år innan, fick sitt definitiva genombrott när allt fler tog plats i sina egna hem för att jobba. 

Fotograf Daniel Nilsson porträtterar detta fenomen som kom att bli en av de största arbetslivsförändringarna på många år. Professorn som tar plats vid pingisbordet i gillestugan, läraren som balanserar datorn på kattställningen i vardagsrummet och konsulten som sköter arbetsmöten bland nallar och leksaker visar vidden av människans fantasiförmåga. Där vissa tog tillfället i akt att placera sig i det trygga pannrummet på hemmaplan, såg andra möjligheten att förverkliga drömmen om att köpa husvagn för att inreda ett kontor på hjul. 

Hemmakontor är en bok som det går att bläddra sig planlöst igenom och roas för ögonblicket, men också en bok där läsaren kan ta sig tid och sjunka in för att lära sig mer om en tid då allting ställdes på ända. Bilderna från boken Hemmakontor blev utsedda till Årets vardagslivsreportage i Årets Bild 2021.


Hemmakontor - Daniel Nilsson.

Det talas om arbetsmiljö i Sverige. Ofta och ordentligt. Ja, arbetsmiljön är viktig, men ibland känns det orimligt. Det är arbetsgivarens ansvar att arbetsmiljön är dräglig och att hänsyn är tagen till varje persons unika förutsättningar. Längd, vikt, funktionsvariationer, ljus, ventilation, färgsättning, syrenivå, ljud, sittställning, omgivningen och allt runtikring är arbetsgivaren ansvar. Ibland känns det förstås orimligt eftersom alla inte kan, även om de måste. 

Just nu - 2020/2021 - lever vi i en lite annorlunda tid. Coronan har ju gjort så att många måste arbeta hemifrån. Lagen gäller ändå. Vad har då hänt med arbetsmiljön och sittställningen, som ju arbetsgivaren har ansvar för? Ja, man får väl ändå hoppas att arbetstagarna inte drar arbetsgivarna inför rätta för att de sitter illa när de har presterat sin arbetsplats själva i en garderob, i ett växthus, på kattställningen eller i en lekhörna. Man tager vad man haver och har också att förhålla sig till de övriga i familjen. Man kan kanske både skratta och gråta åt saken, men när man betraktar Daniel Nilssons bilder föreslår jag vi ska komma ihåg att se det med coronan som förklaring. Det här är inte den normala arbetsmiljön, men det kanske kan bli. Vad framtiden sätter som normalt eller avvikande efter den här perioden återstår och se. 

"Hemmakontor är ett tidsdokument som med värme och humor skildrar en av de mest dramatiska perioderna i modern tid. Det är också en fotografisk skildring av människans uppfinningsrikedom."

Ja, verkligen! I gymmet, i garderoben, bland sticklingarna och leksakerna, på strykbrädan, i husbilen, på spiskanten, ja, överallt där det råkar finnas en liten yta där man kan hitta en lagom plats i rätt höjd med rätt lugn. Man ordnar det för sig. Det är en arbetsplats. 

Den här boken är ett underbart tidsdokument över en märklig tid. Fantastiska fotografier av människor i deras hem, där de hittat en vrå för just deras dator. Fotografier, en kort text och människor som lever i vår tid. En fantastisk bok. Ja, en riktigt fantastisk bok. 

A..

#DanielNilsson #BokförlagetArena  #hemmakontor  #tidsdokument  #läsbaraläs  #njutbaranjut  #roslagensbokhandel  #välkommentillnorrtälje  isbn 9789178435517


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...