Vi startar en ny bokcirkel den 24 augusti 2021. Vill du vara med?
Här hittar du mer information om bokcirklarna. Anmäl ditt intresse eller kom till butiken om du har fler frågor! Vi möts med värme och omsorg om varandra i samtalet.
Här nedan är exempel på böcker som just nu är - eller kan vara. Länken går till blogginlägg i denna blogg - som t ex information om boken, recensioner, andra kommentarer eller mer information om författaren (eller förlaget). Dessa böcker gäller just nu, nästa vecka kan nya böcker tillkomma till bokvalsbordet.
Vi läser nyutgivet och romaner som skaver. Vi läser inte feelgood och inte deckare, men ibland någon biografi eller annan viktighet. Vi läser, lyssnar, samtalar och njuter.
Det kommer hela tiden ut nya, fantastiska böcker som vi placerar på bokvalsbordet till cirklarna.
Göteborg 1925. Överkonstapel Nils Gunnarsson blir kallad till de laglösa vrakarnas kåkstad. Bland de fallfärdiga barackerna vid ån ligger en död man som vrakarna har bärgat ur vattnet. Den okände mannen leder Gunnarsson på en jakt, först till stadens finare kretsar och senare till den beryktade Pestön. Ön fungerade tidigare som karantänstation, där sjömän hölls isolerade för att inte sprida smitta. Men vad försiggår där nu? Och vem är mannen som hålls fången på ön? För att lösa gåtan får Gunnarsson återigen hjälp av den försigkomna Ellen Grönblad.
"Pestön" är en historisk roman i Göteborgsmiljö och en fristående fortsättning på Marie Hermansons senaste bok, "Den stora utställningen". I huvudrollerna återfinns polisen Nils Gunnarsson och journalisten Ellen Grönblad.
En fruktansvärd grönska. Författare: Labatut, Benjamin. Översättare: Nordenhök, Hanna
Albert Einstein öppnar ett brev från första världskrigets östfront. Det innehåller lösningen på ekvationerna i hans allmänna relativitetsteori -- men också en aning om dess apokalyptiska konsekvenser. Matematikern Grothendieck fasar så djupt inför sina upptäckter att han klipper alla band till omvärlden. Fysikerna Schrödinger och Heisenberg, rivaler och fiender, når fram till motsatta versioner av kvantmekaniken och öppnar världar som ingen kunnat föreställa sig.
En fruktansvärd grönska bygger på historiska fakta och verkliga personer, men är främst en roman om gränslös besatthet. Avklarnat och gåtfullt skrämmande låter Benjamin Labatut den mest ödesdigra dramatik visa sig i universums minsta delar -- och i människans feberdrömmar.
Benjamín Labatut föddes i Rotterdam 1980. Som tolvåring flyttade han till Santiago de Chile, där han fortfarande bor. En fruktansvärd grönska är hans tredje bok, och den första som översätts till svenska.
Portugals sorg : två romaner om ordning och kaos
José Saramago
Nobelpristagarens två viktigaste romaner i en volym
En epidemi av blindhet sätter ett helt land i gungning. En simpel arkivarie på Allmänna civilregistret blir besatt av att rädda en okänd kvinna från glömskan. I två mästerliga romaner Blindheten [1995] och Alla namnen [1997] undersöker Nobelpristagaren José Saramago hur skört ett samhälles organisation är: en man bländas vid ett trafikljus, och kaos väntar; bland detaljerade och minutiöst ordnade registerkort hotar den stora tomheten. När civilisationens fernissa spricker är upplösningen total.
Med språklig kraft bygger José Saramago romanvärldar där den verkliga blir synlig som i en grotesk spegel. »Ni vet inte«, säger kvinnan som ensam har synen i behåll, hustrun till den läkare som upptäcker epidemin, »ni kan inte veta vad det är att ha ögon i en värld av blinda, jag är ingen drottning, nej jag är helt enkelt den som föddes att se fasorna, ni känner dem och jag ser dem...«
I svensk översättning av Hans Berggren och med ett nyskrivet förord av författaren Magnus Florin.
JOSÉ SARAMAGO [1922-2010] var en portugisisk författare. År 1998 belönades han med Nobelpriset i litteratur, med motiveringen att han »med liknelser burna av fantasi, medkänsla och ironi ständigt på nytt gör en undflyende verklighet gripbar«. Portugals sorg: Två romaner om ordning och kaos samlar två av José Saramagos stora romaner i en volym. Hans Berggren har inför denna nyutgåva reviderat sina översättningar.
Flicka, kvinna, annan - Bernardine Evaristo
Amma är en radikal pjäsförfattare som i medelåldern ser sin karriär ta fart. Nu ska hon sätta upp en pjäs på National Theatre, ett genombrott som förunnats få svarta dramatiker. I publiken sitter gamla vänner och partners, var och en med sin egen historia, och med olika erfarenheter av att leva som svart i England. Flicka, kvinna, annan är en kollektivroman där tolv öden interfolieras. Tillsammans skapar rösterna ett modernt körverk som tagit världen med storm.
En bastu i Umbrien - Tomas Bacoccoli
https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Tomas%20Bacoccoli
Pappa hade visat tecken på bipolaritet, emotionell instabilitet, hypokondri och schizofreni tidigare. För att inte tala om hetsätning, allmän vårdslöshet, borderline-beteende och narcissism. Han gjorde och sa sånt som de flesta bara tänkte eller drömde och därför tyckte många att han var lite galen. Tokig och rolig och bullrig. Charmig och kul att vara med. En livsnjutare med spännande intellekt. Mycket känslor och stort hjärta, sa de. Men för mig var han bara min bredaxlade pappa. Och nu var han sjuk. Sjuk i Alzheimer. Sjuk i huvudet.
Det här är berättelsen om hur man bryter upp från vardagslunken på Lidingö till en förfallen vingård utanför Perugia. Hur man hoppar av mitt i karriären för att vårda, trösta och byta blöjor på en pappa som aldrig någonsin tröstade, vårdade eller bytte en blöja.
Tomas Bacoccoli bor sedan 2014 med sin hustru Elin och deras tre barn i Corciano, Umbrien där de driver en oliv- och hästgård. Tidigare var han verksam som sälj- och marknadschef inom mediekoncernen MTG. "En bastu i Umbrien" är hans första bok.
Pengar på fickan. Asta Olivia Nordenhof.
https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ahmet%20Altan
Med en lågmält insiktsfull och vardagligt poetisk ton, som trotsar den fasansfulla situation han befinner sig i, ger den turkiske författaren Ahmet Altan sin bild av den politiska censur som följer i spåren av den auktoritära populism som just nu är på stark frammarsch världen över.
Han hålls inspärrad i en blott fyra meter lång cell, dömd av Tayyip Erdogans förtryckarregim på absurda, Kafkaliknande grunder.
En sons historia. Marie-Hélène Lafon. Översättare: Anna Säflund-Orstadius
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar