söndag 25 juli 2021

Pengar på fickan - Asta Olivia Nordenhof.

Pengar på fickan. Asta Olivia Nordenhof.

Ett uppkäftigt danskt upprop mot kapitalismens samvetslösa profitjägare, en dröm om välstånd och ett porträtt av förlorad kärlek. Pengar på fickan är ett brutalt, men också finstämt och humoristiskt, porträtt av en kärleksrelation mellan huvudpersonerna Kurt och Maggie. De kämpar på i utkanten av 80-talets välfärdssamhälle, en tillvaro kantad av våld och hela tiden hotad av den liberala finanspolitikens glupska maskineri. I hjärtat av romanen står också passagerarfartyget Scandinavian Star i lågor. Mordbranden som inträffade 1990 kostade 159 människor livet och motiven var ekonomiska; det visade sig handla om ett försäkringsbedrägeri. På ett elegant sätt väver Nordenhof en roman kring katastrofen och vad som föregick den.

Sakta och stillsamt lyssnar jag till berättelsen om Kurt och Maggie. Ja, lyssnar när jag själv läser. Jag lyssnar aldrig på böcker, förstås, jag läser på magiskt papper, känner doften av boken, ser bokstäverna vandra över sidorna. Jag läser, lyssnar till berättelsen inom mig, låter mig fyllas av den inombords. Böcker är magi. De ger mig hjärnskav, nya tankar och de lär mig nytt. Ibland är jag inte riktigt med på noterna, men vem är jag om jag inte ens kan läsa om det andra upplever, står mitt i och utsätts för. Vem är då jag? 


Jag läser, men värjer mig när jag får kapitlen om Maggies ungdom framför mig. Det handlar om utsatthet, kärlekens irrvägar och hur destruktivitet upprepas. Jag tänker på damaged goods som vi talat om i bokcirklar om böcker som handlar om utsatta personer, som t ex Joyce Carol Oates bok Mitt liv som hund. Maggie kanske hamnade i den situationen. Vad gör utsatthet? Jag tänker kring vem som gör det, åstadkommer att det blir så och varför. Våldtäktsavsnittet (om Maggie) i boken skapar tankar om vad som gör vad för människor. Varför blir det som det blir? Vad är en våldtäkt? Vem bestämmer att det är så och vad gör det med omgivningen? Och vad gör det med kvinnan? 


Scandinavian Star är ett försäkringsbedrägeri, säger Nordenhof i sin berättelse. Ja, 159 människor dör. Av misstag. Jag har inte läst på om Scandinavian Star och utredningen av branden, men var det ett misstag? Är det misstag när säkerhet saknas, när pengar är inblandade och när vi talar om arbetamiljöbrottslighet? Är det misstag eller är det medvetna drag för pengarnas skull? Hur passar ekonomi- och ägarbeskrivningen in i en roman som denna? Är den elegant? På vilket sätt? Och på vilket sätt passar berättelsen om Scandinavian Star in i helheten? Är den bara lös i sammanhanget, eller spelar den roll i de framtida berättelserna? Det ska ju blir en serie om sju böcker här. 


Maggie och Kurt lever tillsammans som män och kvinnor gör, ja, eller kanske inte. De har olika personligheter, vill olika saker och har olika förhållningssätt i relationen. De träffas, förälskar sig, älskar varandra, men hur utvecklas relationen? Och varför? Vad har Kurt och Maggie med sig in i den relation de utvecklar tillsammans? Vad är kärlek, vad är omsorg, vad är tvång och vad är våld? Vad gör Kurt med Maggie? Varför klarar inte Kurt att besöka Maggie på sjukhuset? Varför älskar Maggie Kurt, som hon gör? Hur är människor bundna till varandra? Hur spelar Maggie och Kurt roll i de kommande sex böckerna i serien?


Berättelsen drar ihop sig allteftersom. Jag måste läsa långsammare, se vad som händer, fundera. För vad är livet? Maggie, Sofie och Kurt har olika känslor, riktningar och vägar framåt. Vi påverkas av varandra. Jag blir arg, fundersam och ledsen - för vad gör vi egentligen med varandra? Hur hänsynslöst och svårt måste livet vara? 


Låt oss tala om livet, våldtäkt, uppväxtförhållanden, våld, kärlek, hur vi förstår varandra, varför vi stannar i relationer som utifrån ser destruktiva ut - och vad det är vi älskar med den vi lever med? Ja, låt oss tala om livet. För visst är det just det hon talar om? Livet för Maggie och Kurt, som de människor som är som just de är. Med det barn de har tillsammans och de barn han har. Vilket ansvar för barnen med sig, tro? Hur påverkar de livet?


Berättelsen går tidsmässigt baklänges, gör att jag förstår mer allteftersom. Men också inte, för hur förstår vi varandra? 


Jag njuter berättelsen, eller kanske inte eftersom jag svär inombords. För att livet är överjävligt ibland. Jag är glad att jag läst, för att känslor är nödvändiga i livet. Vad vore livet annars? Vem vill läsa något som inte framkallar känslor? 


Läs. 

Läs långsamt. 

Fundera. 

Tala om saken. 

För att det behövs talas om saken.

Ja, det gör vi ju alltid i cirklarna. Förstås.

Det är nyttigt, lärorikt.  


Lättläst, ja, men ändå inte lättsmält. Komplicerade relationer och egenskaper hos människor är förstås inte lättsmälta. De tål eftertanke. Det är sådana tankar och samtal som gör att vi växer som människor, där vi utforskar vad som menas, hur vi är och gör. 


När kommer nästa del i serien, frågar bokcirkelgruppen som samtalat om boken? När, glöm inte att lägga fram del två när den kommer, säger de unisont. Vi vill veta hur berättelsen går framåt, hur författaren tar berättelsen vidare. Ja, det blir skoj att se. 


A..


DN - Pengar på fickan.


****


#Pengarpåfickan  #AstaOliviaNordenhof  Efter vårt samtal i bokcirkeln ser vi fram emot nästa del i serien - för att vi undrar vad som komma skall. Fördjupade samtal om läsning gör alltid boken bättre, djupare, mer åtkomlig och mer begriplig. För hur kan man förstå allt själv? Ja, nej, det kan man ju inte. Här blev det tydligt att läsning blir bättre med samtal och ett aktivt lyssnande. 


#norstedts  #bokvalsbordet  #bokcirkeln  #roslagensbokhandel #enriktigbokhandel #välkommentillmittvardagsrum  #hemmahosmig  #handlalokalt #ettlevanderoslagen #välkommentillbokhandeln  #välkommentillnorrtälje  #dinlokalabokhandel  #smultronstället  #visitsweden  #visitnorrtälje  #roslagenspärlor  #kulturiroslagen  #baraettkapiteltill 











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...