torsdag 6 augusti 2020

Vi bokcirklar i bokhandeln...


Vi bokcirklar i bokhandeln. Vi talar om om böcker och livet med varandra. Utgångspunkten är boken. Vi talar om innehållet, reflektionerna, associationerna - snarare än om bra/dåligt eller litteraturens byggnation. Du behöver gilla att läsa, samtala, lyssna på andra och hitta guldkornen i läsningen.

Vi vill att det ska vara en tillåtande miljö. Vi respekterar varandra; ifrågasätter inte andras kunskap, känslor, ordval eller mående. Vi är vad vi är och låter trygghet råda i rummet. Det som sägs i rummet stannar i rummet - vi lämnar inte ut varandra.

Vi möts ca en gång per månad. Vi sitter i bokhandeln. Ja, om/när vädret tillåter kan vi gärna sitta utomhus. I coronatid är resten av rummet stängt när samtalet pågår, annars är bokhandeln öppen under tiden. Vi mötes under butikens öppettid. Vänligen sätt av tillräckligt med tid för samtalet (1½-2 timmar). Om du måste gå tidigare, smit ut i lagom tystnad. (Be inte gruppen avsluta samtalet tidigare). 

Under våren/sommaren har vi också kunnat mötas digitalt - det är möjligt nu också, men vi prioriterar gärna det fysiska mötet. Det gör skillnad - och vi anstränger oss för att hålla god distans. 

Vi samarbetar med Sensus studieförbund i våra bokcirklar och andra arrangemang i bokhandeln. Du deltar alltså i en studiecirkel när du deltar i våra bokcirklar. Det innebär att vi rapporterar närvaro, antal personer och sån´t till Sensus Studieförbund i Norrtälje efter respektive termin.

Förutsättningen för deltagande i cirkeln är att du köper boken i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje, att du läser den med tanke på samtalet och att du vill samtala med gruppen om din läsning.  

Du behöver inte vara litteraturproffs. Du behöver gilla att läsa - med riktningen att samtala med likasinnade. 

Bokhandlerskan lägger fram fem nyutgivna romaner (eller ibland någon biografi). Vi läser inte deckare eller feelgood. Vi läser böcker som skaver. Gruppen väljer av dessa böcker. Var och en i gruppen röstar på två av de fem böckerna. Valet faller sedan på den bok som har fått flest röster av gruppen närvarande medlemmar. (Det går fint att tipsa bokhandlerskan om nya böcker lämpliga för cirkeln.) Bokhandeln tar sedan hem böcker till var och en, om de inte redan finns i butiken. 

Kostnaden för cirkeln är köpet av boken. Är du med i cirkeln är förutsättningen att du hämtar/köper boken i bokhandeln. Om du inte vill/kan vara med kommande läsomgång och inte vill ha boken, måste du meddela mig detta. Avbokning måste förstås göras innan beställningen går iväg (vilket den gör i direkt anslutning till att vi beslutat vilken bok vi ska läsa). 

Titta in i butiken med din anmälan eller tala med mig om dina frågor/funderingar om cirkeln!

Samtalen är en fröjd! 

Anette Grinde
tfn 0708 905 731
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje 

#roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #dinlokalabokhandel #enriktigbokhandel #handlalokalt #ettlevanderoslagen #sensusnorrtälje #bokcirkeln #bokvalsbordet #smultronstället 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...