söndag 20 oktober 2019

Skriv, bara skriv....


Skriv först, fråga sen - PC Jersild.

Jersilds Manual för nybörjare inleder med en övning. Han skriver en reflektion om att skriva en roman om en sjukhusclown. Han funderar över hur, vad och varför. Det korta kapitlet är givande.

Jag blir inspirerad att skriva en artikel om människor som gör något för andra, för att jag gläds över människor som gör skillnad för andra. De gör skillnad i mig. Där finns t ex Clowner utan gränser, Glädjeknuff, Oeration Smile och den där båten som far längs Afrikas kust och skapar nya liv för människor - eller kanske den som peppar grannen eller andra till  till nya spår. Det finns många som gör gott för andra, som man gärna kan skriva om.

I bokhandelns skrivarcirkel har de nu som uppgift att skriva en artikel om en person. De ska intervjua och skriva ett reportage om en person. Det ser vi fram emot att läsa.

PC Jersild talar om tesen: de som vill skriva bör läsa mycket. Jag tänker att det är rätt och viktigt, att det är från texterna vi lär oss. Ord, uppbyggnad, melodier och text hittar vägen till berättelserna, visar oss vägen hur det kan skrivas. Det blir svårare om vi tror att det bara går genom oss själva. Det andra är förstås att vi måste skriva. Ja, vi behöver skriva kort, långt, lagom och lite till. Vi måste skriva, öva, begrunda och vända på texterna.  Och lyssna till råd från de som redan kan.

Hur vi väljer att ta till oss råden, sett tillsammans med vår egen kompetens, avgör förstås hur texten blir.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...