måndag 14 oktober 2019

Melker pyntar sig - Anna Lundgren & Maya JönssonDet finns många barnböcker att bli glad av - för att de finns saker att klura över och tala med barnen om, för att det är fina bilder och härligt konstruktiva texter och för att det här är allmängiltigt för många. Och för att barn får vara som de vill vara.

Melker vill peppa upp sig, inte vara en tråkigt klädd figur. Han pyntar sig, gör sig glad och går till förskolan så. Hans syster ser honom inte riktigt, men det går bra ändå. Lite samma är det kanske med hans mamma, när han får hållas och pyssla för sig själv. Eller är det bara bra att få smyga omkring i huset alldeles själv och hitta på vad man vill utan att någon pratar med en om det? Ja, kanske - eller kanske inte. Det kan man ju prata om, eller hur?

Man kan också prata om hur man klär sig, vad som är skoj och vad som är smart - och om eller när man behöver välja mellan skoj och smart. Spelar det någon roll vad kompisarna säger? Ja, visst gör det, eller hur? Det kan verkligen trösta att ha en riktigt bra kompis som förstår och säger rätt saker just där och just då.

Mamma fattar också, när Melker förklarar eller kanske rent av redan från början. Hon förstår att han vill vara den han är, och låter honom vara det.

I boken finns nyfikenhet, gemenskap, glädje, sorg, vänskap, schyst föräldraskap och en härlig förskola. Här finns tillåtelse att utforska sin egen - barnets - glädje, men vi ser honom också ledsen. Och sen blir han tröstad på ett fint sätt.

Melker pyntar sig innehåller många delar att tala om. Den har en bra text med olika riktningar och den har färgsprakande bilder med härliga detaljer. Ja, Den här barnboken 3-6 år - rekommenderar jag gärna till läsning och samtal om.

A..

--- --- --- --- 

Melker tycker inte om saker som är ­tråkiga och kläderna som mamma vill att han ska ha på sig är urtråkiga. Melker struntar i de ­gamla brallorna och hittar en klänning. Sen pyntar han ­klänningen lite extra och när han är klar känner han sig jättefin. 

 Men vad händer när en storm sveper in över ­skolgården? 
Och varför gömmer han sig för sina kompisar? 

(Kursiverad text är förlagets beskrivning av boken).

--- --- --- --- 

#roslagensbokhandel  #idusförlag  #enriktigbokhandel  
#barnböcker 3-6 år  #Norrtälje  #Roslagen  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...