Vi bokcirkelläser Susanna Alakoskis Bomullsängeln i bokhandeln just nu. Det är en historisk berättelse om Hilda, hennes familj och den tidens liv - ja, hennes och andra kvinnors liv - t ex de som arbetar på bomullsfabriken i Vasa, Finland.
Berättelsen rör sig över 50 år. Den går från Hildas födsel fram till hennes 50-årsdag, när hon upplever sig gammal. Hon lever ett fattigt och slitsamt liv. Hon föder barn, gifter sig, arbetar, upplever krig och slit och ser världen förändras. Hennes vänskap med Helli är livslång, trots att de är så olika.
Berättelsen är ordrik - den beskriver många detaljer i livet, i kriget och i fabriken. Det är en historielektion i romanens form, men också en vacker och kärleksfull beskrivning av kvinnorna som stretar sig fram i livet. Vi möter Hilda i glädje och i sorg. Vi möter henne när hon är arg och förtvivlad. Och vi möter henne när hon älskar som få.
Det kommer att komma fler berättelser i den här serien av Alakoski - berättelser om kvinnors liv, arbete och längtan i Finland och Sverige under hela 1900-talet. Det är ett digert forskningsarbete som ligger bakom en berättelse som denna. Många små och stora händelser, människors liv och förutsättningar, med mera, är beskrivna - ja, stort och smått. Vi kan stillsamt njuta av texten, berättelsen. Vi kan förfasas över kvinnornas situation och se att det på vissa områden har blivit bättre, men kanske ändå inte på alla.
Vi läsare kan undra varför en författare skriver si eller så (i ett arbete som omsluter över 400 sidor och skrivits på i mängder av år), gilla eller ogilla, irritera eller glädjas, undra eller förlika sig med - men visst är det en fantastisk berättelse att läsa. Jag accepterar författarens detaljrikedom och sätt att skriva. Jag väljer att njuta av berättelsen, försöka se bilderna hur de hade det. Hur de levde sina liv, de liv de kunde leva utifrån sina förutsättningar - för att det är så vi gör och kan. Ja, det är en historieberättelse där vi alla kan lära oss lite mer. Eller ja, åtminstone jag, för jag vet ju inte vad du kan eller vill. Jag är inte fullärd om människors historia eller Hildas liv.
Hur kommer berättelsen om Greta och Jonnis liv att se ut, tro? De kommande generationerna? Vad händer under deras livstid med arbetsförhållanden, fattigdom, världskatastrofer och livsglädje? Vilka samhällsförändringar kommer att påverka deras liv? Och hur kommer de att förhålla sig till detta och till det liv de försöker skapa sig? Hur ser Sverige och Finland ut - då och sen? Hur hänger saker ihop? Vem kämpar och för vad?
Tack, Susanna Alakoski, för ditt idoga skrivande.
Läsningen var - för mig - tankeväckande och tillförande. Jag ser stort fram emot samtalen i bokcirkeln!
A..
Följ oss gärna på;
Eller varför inte på facebook, där vi förstås också skriver och peppar om böcker
och om några av bokhandelns olika göranden;
#enriktigbokhandel #roslagensbokhandel
#bomullsängeln #SusannaAlakoski #NaturKultur @Naturochkultur
#bokcirkel #bokcirkeln #skrivarcirkel #bokprat #boktips
#godmorgonroslagen #LillaTorget #Norrtälje #Norrtelje #visitroslagen #visitsweden #roslagen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar