söndag 15 september 2019

Skärgården upp och ner - Oskar Kihlborg


Oskar Kihlborgs namn ringer klockor om äventyr och miljömedvetenhet för mig. Jag kopplar hans namn till båda dessa ting, som också är viktiga för mig - och de som kommer efter mig, som t ex mina barn och barnbarn.

Omsorgen om oss själva och omsorgen om naturen går hand i hand och är mycket viktiga - ja, för mig, men säkert också för väldigt många andra.

Jag lider av stor sorg för vår nedskräpade natur, där kemikalier, plast och annat som inte lätt bryts ner på kort tid förstör för oss. Det är vi, mänskligheten, som gjort detta. Vi förfasas över kommersialismens framfart och krav på ständigt nya varor för konsumenten att förbruka. Det materiella, det som skapar mer förbrukning och skräp, är en fasa för jordens väl och det är en sorg att så många blundar för detta - till fördel för sin egen personliga lust och bekvämlighet och till nackdel för naturen och jordens väl. Det gör ont i min själ.

Oskar Kihlborg har skrivit Skärgården upp och ner, med undertiteln; Äventyr, upplevelser och konsten att rädda Östersjön. Bokförlaget Max Ström har givit ut boken.

Jag älskar när människor höjer sin personliga ribba för att uppmärksamma viktiga frågor; natur, hälsa, katastrofer, med mera. Att göra något (litet, stort eller livslångt) - skapa uppmärksamhet - för något stort - viktigt - är enastående. Det visar att vi kan, även om vi bara är en enda människa. Se bara på Greta, Kristina Paltén, fredspristagarna 2018 - Denis Mukwege, Nadia Murad​ - eller andra enskilda personer som skapat något viktigt för just det som de tror på. De gör skillnad.

Jag blir glad när jag läser vackra böcker som ger mig tips om saker som är lätta att göra för naturen. Det handlar om att ändra sitt beteende. Vad jag gör spelar roll.

Jag kan avstå bilen (så ofta som möjligt), som ett aktivt val. Istället försöker jag gå, springa, ta bussen, åka inlines eller cykla. Det är bra alternativ för mig (och för många andra). Bussen har ibland  skraltiga avgångstider, så då får jag välja andra transportsätt. Jag kan avstå en (hel) del av min bekvämlighet om det skapar plus till naturen. Jag vill inte bidra till förstörelsen, när jag är medveten om att det skadar. Att transportera mig med fysisk kraft skapar plus till mig, eftersom rörelse är plus för hälsan.

Mikroplast kommer t ex ifrån bilkörning (däckslitage), textilier, badrumsprodukter (PE-produkter), plastrep, konstgräs, med mera. Den hamnar i naturen - där haven ingår. Annan - stor - plast hamnar också i naturen p g a människors obetänksamhet. Det måste förstås upphöra och den plast som redan hamnat där måste tas bort och tas om hand. Det ligger naturligtvis på både dig och mig att ta bort det - det naturförödande skräpet. Vi kan aldrig skylla på någon annan om vi låter skräpet ligga kvar i naturen. Vem ska vi kräva handlingskraften av, om/när vi inte kan själva?

Vi är många som älskar naturen, eller hur? Kanske faller det på just oss att se till att den består. Min del - faller i alla fall på mig.

Därutöver ger bokförlaget Max Ström ut fantastiska böcker. Missa inte deras fina utgivning.

Snart startar vi en skrivarcirkel i bokhandeln - vill du vara med?

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...