Hur blev den beskedlige skomakarsonen Henry Rinnan en av Norges värsta förbrytare under den nazistiska ockupationen, jämte Quisling? Och varför skulle en judisk familj välja att flytta in i det ökända Rinnan-högkvarteret efter kriget, i huset som fått symbolisera ondskan själv?
När författaren Simon Stranger av en slump får reda på att hans frus familj en gång i tiden bodde i Rinnans hus börjar han gräva i Komissar-familjens historia, dess döda och överlevare. Romanens nedslag i Rinnans liv visar på vilka konsekvenser utanförskap och vrede kan få samtidigt som en annan berättelse växer fram, om överlevnad, sammanhållning och hur man lever vidare efter att det värsta inträffat. I denna vidunderliga roman avtäcker Simon Stranger människans mörkaste och ljusaste sidor.
Simon Stranger (f. 1976) har sedan debuten 2003 gett ut flertalet barn- och ungdomsböcker, och även blivit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2014. Han är översatt till över 15 språk och bosatt i Oslo.
(Ovanstående är förlagets - Polaris bokförlag - beskrivning av boken).
---- ----
Minns deras namn. Både det goda och det hemska. Minns varför och minns omständigheterna, tänker jag när jag påbörjar läsningen av Minns deras namn som går tillbaka till det fasansfulla kriget - och vad det gör med människorna. Det påverkar oss. Det är helt tydligt att det påverkar oss. Ibland är det annat som påverkar, som t ex barndomen, fattigdomen och orättvisorna.
Jag fångas av berättelsen. Den för mig nära familjen, människorna. Den för mig till barnet, känslorna. Förståelsen och oförståelsen. Det för mig till saker som formar oss, hur det kan bli. Vad gör mobbning och livets start med oss, varför just vi eller den, när andra klarar sig? Och hur påverkar det livet sen? Vissa står ut och går vidare, medan andra tar en gruvlig hämnd.
"I den judiska traditionen säger man att en människa dör två gånger. Den första gången när hjärtat slutar slå och synapserna i hjärnan slocknar, som i en stad där strömmen går. Den andrag gången när någon för sista gången uttalar, läser eller tänker på den dödes namn, femtio eller hundra eller fyrahundra år senare. Först då är vederbörande verkligen borta, struken ur livet på jorden."
Därför - och för det fasansfulla kriget - skapades snubbelstenar. En tysk konstnär - Gunter Demnig - skapade gatstenar, täckta på ovansidan med mässing och en gravyr med namnen på de som dödats av nazisterna under andra världskriget. Stenarna fogades in trottoaren framför husen där familjerna bodde. Över 67 000 snubbelstenar har lagts ner i olika europeiska städer. Jag tänker att vi aldrig ska glömma, att det är viktigt att vi, var och en, böjer oss ner och läser. Minns namnen, säger dem högt.
Är den här boken en roman, eller är det en historisk berättelse? Kallar vi litteratur för roman för att vi då tolererar variationer i sanningshalten, gör det möjligt med insprängd fiktion?
Författaren följer alfabetet. F för fint väder och andra bokstäver för ren fasa. Han hittar sina mönster och sin riktning genom bokstäverna, går mellan tiden och människorna. Hur hänger de ihop, egentligen? Hur hänger liven ihop?
Jag läser om kvinnan - hon som överlevde - som säger att det finns en slumpmässighet i varje människas liv; "Deras plan var att få in mig i en järnvägsvagn och forsla mig till Auschwitz. Där skulle de skicka mig raka vägen in i gaskammaren och bränna min kropp till aska. Det var deras plan, men så var taxin försenad, och sedan blev det inte så."
Minns deras namn fångar mig, berör mig, sätter sig i min kropp - får mig att vilja läsa mer, tänka mer kring den och tala om den. Den rör sig i Norge - andra världskriget och Norge - och om personer, verkliga människor som drabbats av ondskan och av livet lotteri. Vi läser om verkliga människor. Riktiga människor, vanliga människor.
Den här boken läggs på bokvalsbordet för våra bokcirklar.
A..
---- ----
Bibliografi (wikipedia)
- 2003: Den veven av hendelser vi kaller verden – roman
- 2005: Krusedullen – barnebok illustrert av Eivind Gulliksen
- 2006: Gjengangeren – barnebok illustrert av Eivind Gulliksen
- 2008: Mnem – roman
- 2009: Barsakh : Emilie, Samuel og Gran Canaria – roman
- 2012: En fremmed i verden – roman
- 2012: Verdensredderne – roman
- 2014: De som ikke finnes – roman
- 2015: Det som en gang var jord – roman
- 2018: Kokotopia - Riddere, hekser og prikkedøden – barnebok illustrert av Helena Lindholm
- 2018: Leksikon om lys og mørke – roman
---- Instagramtaggar ----
#Minnsderasnamn #SimonStranger #Oslo #Trondheim #HenryRinnan #Rinnanligan #snubbelstenar #Auschwitz #förintelsen #Norge #NordiskarådetsLitteraturpris
#Enriktigbokhandel #Norrtälje #Roslagensbokhandel #boktips #bokprat #bokcirkeln #bokvalsbordet #bokbloggare #litteraturälskare
Isbn 9789177951599
Hur mycket fordras för att bevara sin värdighet, sin mänsklighet, när hela systemet som du hade placerats i är uppbyggt med ett enda syfte; att ta det ifrån dig?
#Minnsderasnamn #SimonStranger #värdighet #mänsklighet
#enriktigbokhandel #boktips #bokvalsbordet @bokförlagetpolaris
En bok om Norge under kriget. Om människor som dör i förintelsen, forslas från Norge. Eller flyr. Om ondska - och vad som gör människor - vissa - sådana.
#Minnsderasnamn #SimonStranger #ondska #Norge #Oslo #Rinnanligan
#enriktigbokhandel #boktips #bokvalsbordet #bokcirkeln @bokförlagetpolaris
J för jude. Det judiska är en kultur med ett eget språk och ett bibliotek av berättelser, som är avsett att existera i alla troendes minne, för att sedan föras vidare till nästa generation.
#Minnsderasnamn #SimonStranger #judendom #berättelser
#enriktigbokhandel #boktips #bokvalsbordet #bokcirkeln @bokförlagetpolaris
F för fint väder och andra bokstäver för ren fasa.
Bokhandlerskan rekommenderar denna bok till läsning.
Bokhandlerskan rekommenderar denna bok till läsning.
#SimonStranger #Minnsderasnamn #Snubbelstenar
#enriktigbokhandel #boktips #bokvalsbordet #bokcirkeln @bokförlagetpolaris #bokhandelnrekommenderar
S för snubbelstenar
S för snubbelstenar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar