tisdag 10 september 2019

Katapultpriset (Sveriges Författarförbund)

Katapultpriset är ett litterärt pris som instiftades 1991 av Sveriges Författarförbund. Priset delas ut till en skönlitterär författare, prosaist eller lyriker, som debuterat under föregående år. Priset består av 40 000 svenska kronor.

Katapultpriset för bästa skönlitterära debut 2018 gick till Burcu Sahin för diktsamlingen Broderier, alltså Katapultpriset 2019.

Littfest i Umeå i vår/vintras (2019) delades Katapultpriset ut till Burcu Sahin med motiveringen: ”På ett mångbottnat och exakt språk skriver Burcu Sahin fram det komplexa i att vara någons mor och fortfarande någons dotter. Dikterna blir till en väv av händer som försörjer, saknar, flätar och minns.”

Bakom priset står den skönlitterära sektionen inom Sveriges Författarförbund och ett antal sponsorer.

Burcu Sahin (f. 1993) är bosatt i Rinkeby. Hon har gått Biskops-Arnös skrivarlinje och är nu verksam som lärare på samma skola, samt på Skrivarakademin i Stockholm. Diktsamlingen Broderier (Albert Bonniers förlag, 2018) är hennes debut.

De övriga nominerade till Katapultpriset 2019 var:

- Clara Bolmsjö, Jordkropp,
- Balsam Karam, Händelsehorisonten,
- Ina Rosvall, Harungen och
- Elin Willows, Inlandet.

Sveriges Författarförbund vet förstås mer om Katapultpriset - så dyk in på deras hemsida, där du också hittar tidigare pristagare. En sådan är t ex Anna Fock, som nu är aktuell med Väderfenomen som vi läst i en av våra bokcirklar i bokhandeln.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...