tisdag 3 september 2019

Yentl : yeshivapojken - Isaac Bashevis Singer


Yentl – yeshivapojken är en av Isaac Singers mest kända novellsamlingar. Själv tyckte han att den var hans allra bästa och det var som novellist han först blev världsberömd. Scenerna skiftar från de små byarna i Polen, till storstaden i USA. I båda dessa världar är demonerna, gengångarna och andarna lika livskraftiga.

– Yentl, du har en mans själ.
– Varför är jag då född till kvinna?
– Också himlen kan göra misstag.

Novellen om Yentl utspelar sig i det gamla judiska Polen, men temat är tidlöst. 1976 låg denna berättelse som grund för en av Broadways stora succéer och senare kom långfilmen regisserad av Barbra Streisand och med henne själv i huvudrollen.

Isaac Bashevis Singer (1904–1991) tilldelades Nobelpriset i litteratur 1978 ”för hans intensiva berättarkonst, som med rötter i en polsk-judisk berättartradition levandegör universella mänskliga villkor”. 1935 emigrerade han från Polen till USA. Singer är en av 1900-talets största författare med en produktion som innefattar romaner, noveller och självbiografiska verk.

---- ---- ---- ovanstående är förlagets text om boken ---- ---- ----

Vi har boken i bokhandeln - eller tar hem den om den är slut!


---- ---- ----  ---- ---- ----

Och
Visst var det så att den fina målningen i mellanrummet i bokhandeln är inspirerad av Yentl – yeshivapojken? Sven-Arne - Höken - Hökenström har målat väggen. Missa inte att begrunda målningen i bokhandeln, eller åtminstone de delar som är synliga bakom hyllorna. Välkommen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...