måndag 30 september 2019

Bomullsängeln - Susanna Alakoski

Det är en fantastisk historieberättelse, tänker jag om Alakoskis Bomullsängeln. Den berättar om Hilda, som lever som ung fattig kvinna utan några större rättigheter i Finland. Hon arbetar på en gård, sina familjs gård, innan hon blir utstött därifrån för att sedan arbeta på någon annans gård. Hon lever ett svårt och tungt liv, som andra pigor också gör i den här tiden. De ser inte sina rättigheter, om de har några. De ser inte sig själva som värdefulla individer - för att de är präglade av tiden. De sliter, hårt.

Susanna Alakoski berättar historien om hur det är att vara en fattig kvinna, hur hon och hennes omgivande människor lever. Vem som har rätt och vem som har fel, och varför. Det är ett tungt ok att vara kvinna, men också att leva i svåra tider. Det är inte helt lätt att välja sina liv. Man är det man är, utan stora möjligheter att välja något annat - eller hur står det till med den saken, egentligen?

Bomullsängeln har ett språk som följer den person som Alakoski berättar om. Hildas språk, Hildas tankar och Hildas varande. Hilda har sin fostran och grund som präglat henne, men hon möter också andra människor längs livets väg. Det utvecklar henne, precis som det utvecklar oss alla att möta andra genom livet. Frågan är vad det - livet och tiden - gör med henne.

Läs och begrunda!

Mer om detta och allt som händer i boken kommer vi att tala i bokcirkeln så småningom! Förstås.

Vi har ett par lediga platser i våra bokcirklar - vill du vara med, så titta in i butiken!

A..

#bomullsängeln  #roslagensbokhandel  #Naturkultur @naturochkultur  #enriktigbokhandel  #susannaalakoski  #Norrtälje  #bokcirkeln  #bokvalsbordet  #SensusNorrtälje 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...