måndag 25 mars 2019

Svartkonster - Terry Pratchett


Svartkonster
Terry Pratchett

I stort sett handlar boken om en trollkarl som inte kan använda sig av magi överhuvdtaget och som inte alls vill vara den hjälte som många fantasy böcker brukar ha, men blir indragen i kaoset ändå. Huvudpersonen vill bort från det farliga och under sin resas gång träffar på färggranna karaktärer som följer honom på sin resa. Man får även läsa vad som händer på ”den onda sidan”. Om svartkonstnären som kan använda sig av de starkaste formerna. En makt ingen kan stoppa och som är ute efter revange mot den värld som har vänt dem ryggen.

Boken tar inte sig själv på allvar. Den leker med vad man vet om fantasy och lägger in väldigt mycket komik. En bok att sätta sig i ett hörn med bara för att få skratta lite tyst för sig själv. Komikern känns inte tvingad, den är smart inskriven i handlingen och det är sällan man vill lägga boken ifrån sig. Man sitter fastklistrad inte för att det är den mest spännande fantasy man har läst. Man sitter fastklistrad för att det är den mest komiska fantasy man har läst. Den fastställer väldigt snabbt vad för typ av bok den är och fångar en på samma gång.

Jag var på väg hem när jag snabbt skulle välja en bok att börja läsa nästa dag. Jag missade nästan bussen om jag säger så. Den har en charm som får en att vilja fortsätta läsa och hoppas att den inte tar slut för snabbt på samma gång. Karaktärerna är underhålland, alla på sina egna sätt. De passar in i berättelsen och står ut samtidigt. Det är karaktärer att minnas även när man har lagt ifrån sig boken. Jag ska till exempel alltid minnas en diskussion de hade. Jag vill dela med mig om den:

”Jag är rädd för marken”
”Du menar höjder”
”Jag vet vad jag menar! Det är marken som dödar en!”

Det får mig att fnittra varje gång jag tänker på det.

Jag ska inte berätta vad det hela handlar om, jag ber er istället att läsa boken om ni är nyfikna.

Boken finns i antikvariatet i bokhandeln i Norrtälje.

Petra
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...