måndag 11 mars 2019

Pow wow - Tommy Orange


"En häpnadsväckande litterär debut!" - säger Margaret Atwood om Tommy Oranges debutroman Pow wow.

En nykter Jacquie Red Feather försöker hitta tillbaka till familjen hon lämnat bakom sig. Det är därför hon är där.

Edwin letar efter sin riktiga pappa. Opal Viola Victoria Bear Shield är där för att se den unge Orvil dansa. Han har lärt sig traditionell indiandans på YouTube och ska uppträda offentligt för första gången.

De är alla där för Big Oakland Powwows festligheter.

De kommer att få uppleva gemenskap och heliga traditioner. Men också förlust, uppoffring och hjältemod.

Tommy Oranges vildsinta, vredgade, roliga och lyriska debut liknar inget annat, skriver förlaget. Romanen brottas med ett komplext och smärtsamt förflutet, ett arv som bär på lika delar skönhet och andlighet tillsammans med beroendets, våldets och självmordets ok. Orange har hyllats som en ny röst i den amerikanska samtidslitteraturen och det talas redan om boken som en modern klassiker.

..............................

Vi har boken i en av våra bokcirklar, så vi läser med tanken att sedan tala om boken. Vi funderar kring personerna, deras personligheter, deras utsatthet och förutsättningar. Hur har ursprungsbefolkningen det generellt i USA? Är det annorlunda på landsbygd eller i storstad? Kan man bryta arvet och i sådant fall hur gör man det?

Hur kommer det sig att livet blir som det blir? Är utsattheten större hos ursprungsbefolkningen? Varför? Varför inte?

Boken följer ett relativt stort antal personer, flera generationer finns representerade, där många stretar i sina liv. De är, på sitt sätt, sammankopplade. Ibland mer än de tror. Indiancentret spelar roll och viljan att besöka ett pow wow - en fest med indianska förtecken - är genomgående i berättelsen. Det är dit det hela mynnar i någon form av uppgörelse i tiden. Hur påverkas personerna? Hur kommer de att gå vidare till nästa steg i sina liv?

Spela död? Kulans väg genom kroppen? Vari ligger vår, deras, förväntan? Det kommer alltid att gå åt fanders, eller hur? För att så har skett under flera hundra år, sedan den vite mannen kom till deras land och drev bort dem? Är det självömkan eller ren fakta att det inte går att tala om, att det inte spelar någon roll vad man säger? Att kulan, våldet och eländet ändå alltid kommer att drabba dem?

Vad innebär det att vara indian? När är en person indian? Och vem bestämmer detta? Vilka konsekvenser följer av definitionen?

Vad är liv? Vem lever när sista sidan är läst? Och vad kommer uppföljaren att leda till? För visst måste det bli en sådan?

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...