tisdag 19 mars 2019

Allt jag fått lära mig - Tara Westover

Allt jag fått lära mig har rosats av kritiker över hela världen, låg etta på Barack Obamas sommarläslista 2018 och översatts till 26 språk. Den är en gripande skildring av en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om familj, lojalitet och självförverkligande.

Boken är den amerikanska författaren Tara Westovers internationella bästsäljare om en uppväxt där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag. Familjen är mormoner och de lever helt avskärmade från samhället.

Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy, Martin Luther King.

------------------
 

Allt jag fått lära mig har valts till läsning i en av våra bokcirklar i bokhandeln. Det innebär att alla i gruppen läser boken och att vi sedan möts i vår bokhandel för att samtala om boken och allt vad den innehåller, ja, och vad vi associerar till när vi läser och när vi samtalar.

Varje bok vi läser har sitt djup och sina poänger. Vi, var och en i gruppen, har att försöka dyka lite djupare än bara skrapa på ytan. Vi har att fundera kring vad den säger, hur den påverkar mig, hur företeelser kan tänkas finnas och få verka i samhället och mycket, mycket mer. Deltagarnas fördjupning i tanken skapar förutsättningar för mer i läsningen och i samtalet.

Vi försöker aktivt hålla oss till samtalet om boken, fördjupningen inte att glömma. Vi försöker hålla oss ifrån sidospåren, vi vill istället återvända till bokpratet när associationerna drar iväg för mycket och för länge.

Författaren till en bok har tänkt, gjort, skrivit, skrivit om, lyssnat till redaktörer och lektörer - och förhållit sig i mängd. Hen har valt att skriva just så. Boken har passerat nålsögat för publicering. Det är upp till oss, deltagarna i gruppen, att förhålla oss till detta, skrapa lite mer i oss själva för att nå djupet i samtalet. I det som rör den bok vi nu har läst.

Så, nu ska vi läsa Allt jag fått lära mig av Tara Westover. Läsa, fundera och sedan tala om det vi läst och funderat över.

Den här läsningen ser vi fram emot!

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...