Jag läser en artikel i tidningen Vi Läser om Pow wow av Tommy Orange. Boken är hans debutroman och handlar om ursprungsbefolkning i hans hemstad Oakland, USA, ja, ursprungsamerikaner. Han själv är en blandning av chayenne, arapaho och vit amerikan.
Bara här uppkommer frågan av identitet; När är vi vad? Vilka andelar krävs för att vi ska vara det ena eller det andra? Vilken roll spelar det?
Det är en kör av röster som hörs i boken, ja, väldigt många. För oss som läst boken (i en bokcirkel) krävdes det en ansträngning (ej negativ) för att hålla reda på och lära känna individerna i berättelsen. Det gav ett uppenbart mervärde i läsningen att hålla reda på individerna och söka efter kopplingen dem emellan.
Det var 14 huvudpersoner, alla individer med olika riktning och olika röster, som slutligen möts i ett pow wow - en stor fest - i slutet av boken.
Varför så många? Tommy Orange har, enligt artikeln i Vi Läser, kompenserat för den stora brist på historier om ursprungsamerikaner som bor i städer. Det är viktigt att låta rösterna höras och det har han verkligen gjort i denna berättelse.
I våra samtal i bokcirkeln talade vi rätt mycket om generationernas makt (vad vi för med oss till framtida led, på gott och ont), identitet och dess vikt, hur vi inte tar oss bort från våra rötter (vare sig vi vill eller inte) och vad allt detta betyder för våra liv och vårt välmående. Är detta en del av arvsynden, den vi måste bära?
Den där reflektionen om att han ville skriva en kör av röster från urbana ursprungsamerikaner förklarar mängden röster i boken. Ja, en viktig kunskap att ha med i sin läsning.
Böcker växer när man talar om dem, ja, när man tänker på dem och talar om dem. När man plockar delar ur dem, fogar samman frågorna och höjer medvetenheten om vad som sagts. Den här boken tål att talas om.
Vi har boken i bokhandeln.
Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.
A..
Vi samarbetar med Sensus Studieförbund i våra arrangemang - t ex bokcirklar - i bokhandeln. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar