lördag 5 januari 2019

Mellan raderna - en bok om att vara kvinna och journalist

Mellan raderna
En bok om att vara kvinna och journalist
Jenny Nordlander

Jag har nyligen läst Anna Kinberg Batras bok Inifrån och förundrats över det politiska livet och om omöjligheten att göra rätt. Ja, så är det i andra ledarskapsroller också. Det finns kort och gott många människor som är förjävliga mot andra. Det är svårt att vara ledare då. Det är uppenbart än svårare att vara ledande kvinna för att motet blir, av någon outgrundlig anledning, än större. Detta är intressant läsning, om än också ruskigt sorglig läsning. Boken rekommenderas.

Rekommenderas görs också boken Mellan raderna - en bok om att vara kvinna och journalist - av Jenny Nordlander. Även detta är intressant, och ruskigt sorglig läsning.

Livet handlar om konkurrens, tänker jag. Oavsett var vi går eller vad vi gör, så hamnar vi i konkurrenssituationer i förhållande till andra. Det är som att det inte går att vara öppet generös och byggande av strukturer som ger alla fördelar. Vi ser det igen och igen, t ex att vissa grupper (ja, kanske är det män) som gynnar och ser varandra istället för alla. Vi ser och hör det sexistiska, vi ser andra måttstockar för kvinnor än för män och vi ser de otroligt tragiska huggen i ryggen som (vissa) kvinnor ger andra kvinnor.

I Jenny Nordlanders bok Mellan raderna berättar kvinnor inom journalistiken om hur det är att arbeta i den yrkeskategorin. Det gäller att vara modig, stark och kaxig, men inte för modig, stark och kaxig. Det gäller att följa de rätta spåren, vilket mycket väl kan vara någon annans rätta spår och inte det som egentligen är det bästa eller riktigaste.

Detta är journalisters berättelser. Ja, kvinnliga journalister. Det är deras upplevelser och tankar. Det är ett sätt att göra skillnad på, att berätta. Ett viktigt sätt.

Hur ska vi - vi alla, som i hela samhället - annars kunna förändra de ovettiga strukturerna?

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...