måndag 21 januari 2019

Själarnas ö av Johanna Holmström

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Johanna%20Holmstr%C3%B6m
Själarnas ö
Johanna Holmström
Norstedts förlag
2017
Isbn 9789113080567

År 1891 dränker Kristina Andersson sina två barn. Sedan ror hon hem. Straffet blir att tillbringa större delen av sitt återstående liv på mentalsjukhuset på Själö i det yttersta finska havsbandet.

Fyrtio år senare är den femtonåriga Elli Curtén indragen i en vansinneskarusell som övergått i kidnappning och flykt undan rättvisan.

När Elli fångats in placeras hon på Själö, där tiden tycks ha stått stilla. Sjuksystern Sigrid blir länken mellan den åldrande Kristina och den unga Elli, det gamla och det nya - samtidigt som krigets orosmoln svävar över Europa.

Johanna Holmströms roman bygger på verkliga händelser och är en berättelse om moderskap och priset som kvinnor betalar för sin svaghet, längtan, kärlek, sorg och vänskap.

Romanen belyser mentalvården vid sekelskiftet och därefter, här hur den tedde sig för några kvinnor. Vi alla är, i något mått, offer för livets omständigheter. Då, i tiden kring sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, var det inte nådigt nästan ur något perspektiv. Berättelsen känns långt in i själen. Orättvisa, övergrepp och hela livs instängdhet under omständigheter som ter sig alldeles absurda.

Jag tänker kring föräldraskapet och ens barn. Hur lätt eller svårt är det att vara barn och beroende av sina föräldrar, båda rent materiellt men också känslomässigt livet igenom. Vi har band som inte går att lossa, som vi måste hålla i, vårda eller ändå arbeta för att lossa i oss själva. För att det inte går på annat sätt. Föräldraskapet går i flera riktningar. Vi är föräldrar, men är också bundna till våra föräldrar. Vi är det, vare sig vi vill eller inte. Det påverkar livet.

Psykisk ohälsa påverkar också livet. Några har det med sig. Några har drabbats genom livet och några har fått det genom släktskap med tidigare led. Arv och miljö präglar oss, det ena mer ibland och det andra ibland.

Själarnas ö är högst intressant läsning. Viktig, eftersom det känns viktigt att känna till hur det har varit och att det präglar oss. Personerna i berättelsen må vara fiktiva, men visst finns det sådana som har haft det just så.

Själarnas ö har snurrat och surrat en del i vår bokhandel. Det är flera bokcirklar utanför bokhandeln som har läst denna bok. Bokhandlerskan har också läst den. Den gjorde ont, men är verkligen läsvärd.

Vi har den just nu i pocketformat i bokhandeln. Eftersom det är en riktigt läsvärd bok försöker vi ta hem den igen om den tar slut.

Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

A.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...