onsdag 23 januari 2019

Berättelsen om det osynliga barnet - Tove Jansson

Berättelsen om det osynliga barnet - Tove Jansson.

Berättelsen handlar om muminfamiljen som får ta hand om en liten person som har behandlats illa där hon tidigare varit. Ninni, som personen heter, är osynlig. Hon kommer inte att bli synlig igen förrän hon är trygg i den situation hon befinner sig i. Värme, omsorg, glädje och trygghet är viktiga ting i våra liv. När vi blir osynliggjorda, eller gör oss själva osynliga, förlorar vi en stor del av livet. Det är viktigt att vi är trygga i livet, att vi behandlas väl av vår omgivning. Hur kan vi annars bli människor med hela vår potential?

En sådan berättelse i en barnbok skapar möjlighet för samtal mellan barnet och den vuxne. Hur gör vi för att se andra människor, inte vara arga och hårda mot dem? Hur gör vi för att själva stå emot osynliggöranden från andra, ta den plats vi behöver utan att ta kraft och glädje från andra? Ja, hur gör vi för att bäst ge utrymme för oss själva och andra - för att kunna vara människor som mår väl?

Vi lever i ett samspel tillsammans, med alla våra olika personligheter - där vi har ett ömsesidigt ansvar för varandra, eller hur? Lilla Ninni blev slutligen synlig när hon fick - eller tog sig - en livsavgörande uppgift. Att rädda livet på någon man bryr sig om är en viktig uppgift, eller hur? Då tål man att synas. Då ska man synas. Det gör Ninni.

Jag tycker om berättelsen. Jag tycker om den lilla Ninni som är tyst, men gör och försöker komma tillbaka till livet. Jag tycker om Lilla My, som ju är en skarp och tvär figur. Jag tycker om Muminmamman och Muminpappan som tar hand om Ninni och gör sitt allra bästa för att det ska bli bra omkring henne. De har vänlighet och omsorg i sitt sikte, utifrån sina personligheter men med en gemensam vilja. Vänlighet ger onekligen resultat.

Berättelsen om det osynliga barnet tål att talas med ett barn om - ja, ur många perspektiv. Vad säger barnet, om vi lyssnar på deras ord först? Hur tänkte vi när vi läste? Kan vi se från barnets håll, som de uppfattar historien? Boken tål också att tänkas kring av oss vuxna. Vem vill osynliggöra någon annan? Varför? Och vem vill bli osynliggjord? Vill man vara osynlig själv?

Hur vill vi att våra barnböcker ska vara? Ska de vara lättsamt roliga eller ska de berätta något som vi också kan fundera över i våra fortsatta liv?

A..


Vill du tala om boken i en grupp?
Här finns tankar kring detta!
 
Wikipedia om boken!

1 kommentar:

  1. Självklart ska barnböcker både vara lättsamma/roliga och av typen som den recenserade boken. Det bör finnas böcker med mycket bilder och böcker utan bilder där barnen får träna sin fantasi.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...