måndag 7 januari 2019

De dubbelt så bra - Bengt OhlssonDe dubbelt så bra.
Bengt Ohlsson
Albert Bonniers förlag
2018

Arvid och Ragnar lever olika liv. Svåra. Eller i varje fall inte helt lätta. De är eftertänksamma, tålmodiga. De är ovilliga att ligga andra till last. De rättar sig efter det de blir tillsagda men bär många tankar inom sig. De vill göra nytta, utvecklas, inte hunsas.  Till slut är det dags att gå vidare.

Att var omtyckt, älskad, är också ett viktigt spår i berättelsen. Ja, det är viktigt för oss alla, eller hur? Även grabbarna i tidigt 1900-tal vill göra det rätta, viktiga.

Jag blir illa berörd av de människor omkring som inte vill andra väl. Den egna elakheten, eller missunnsamheten, är ibland makaber.

Den här boken är skriven från Arvids och Ragnars perspektiv, från deras liv och med deras tankar och förhållningssätt. En av dem blir utsatt för övergrepp från en person som bör vilja honom väl, en, eller kanske båda drabbas av en allvarlig skada i det arbete de har valt eller drivits till av livets omständigheter. Frågor om krig, om strejkrätt, om strejkbryteri, om rädsla för en avvikande sexualitet, om angiveri, om våld, om rättvisa och om en vilja att leva i frid, både i sitt sinne och med en annan människa, finns med i handlingen. Grupptryck och ens egna ansvar för beslut och liv är också något att begrunda i läsningen av De dubbelt så bra. Vilka är det egentligen som är de dubbelt så bra?

Är det Arvid och Ragnar, som följer sin längtan eller är det de andra, som följer gruppens väg?

Det sägs, i boken, att; Världen är inte rättvis. Det har den aldrig varit, och kommer aldrig att bli. Men mot somliga är den mer orättvis än mot andra.

Ja, visst är det så. Verkligen så.

De dubbelt så bra är både fin och plågsam, men visar oss vägen till en berättelse som tål att tänkas kring. Vilka händelser skapar våra liv, förstör eller bygger, skapar trygghet eller förödelse. Vad är kärlek och hur viktig är den?

Läsvärd!

Ja, rekommenderas.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...