tisdag 15 januari 2019

Sju minuter över midnatt - Patrick NessSju minuter över midnatt
Patrick Ness

Sju minuter över midnatt vaknar trettonårige Conor av att ett monster står utanför hans fönster och ropar hans namn. Men det är inte det monster Conor väntat sig monstret från hans mardrömmar, mardrömmarna han haft varje natt sedan hans mamma påbörjade sin behandling på sjukhuset. Monstret i trädgården är annorlunda. Det är uråldrigt. Och vilt. Det har tre berättelser att berätta för Conor. Men det vill ha något fruktansvärt och hemskt i utbyte. Det vill ha sanningen.

Detta är en fin, men jobbig berättelse. Den handlar om att själv se, men också om att bli sedd. Hur kan man själv se och förstå vad som händer omkring en, när ingen försöker eller lyckas berätta det för en? Kan man ens det som vuxen? Om inte, hur ska man då klara det som barn?

Berättelsen byggs upp allteftersom. Det är först alldeles i slutet som huvudpersonen förstår vad som händer och också jag, som läsare. Det finns många delar i berättelsen. Hur är det att vara osynlig i livet, att inte bli sedd och samtalad med? Varför blir man det? Vem åstadkommer osynligheten? Eller kanske vad? Vems ansvar är det att det inte händer? Och hur kommer man ur det? Det är frågor som man kan fundera kring, både i läsningen men också i samtal med oss själva och varandra.

Andra frågor är t ex  vänskap, ensamhet och sorg - och mardrömmar - hur hanterar vi dessa? Hör drömmar ihop med livet? Hur påverkas vi av dem? Varför har vi mardrömmar? Är det en del av vårt liv, det undermedvetna eller medvetna, som arbetar tillsammans med oss, eller kanske mot oss, när vi sover? Är det våra rädslor som visar sig i drömmarna, som vi gör klokt i att fundera kring och bearbeta mer under vår vakna tid?

Ta hjälp. Tala med varandra. Lyssna till andra. Fråga. Våga vara modig och berätta om din rädsla. Ja, det finns många budskap i denna bok.

Detta är en fin ungdomsbok, angiven som lämplig för barn i åldern 9-12 år. Ja, äldre barn & ungdomar också, liksom för vuxna. Kanske ska den läsas av någon som förlorat eller riskerar att förlora en kär familjemedlem. Eller kanske någon som har en kompis som gjort detta. Eller kanske någon som på annat sätt har mardrömmar, sorg eller ångest lurande i kanten av livet.

En fin bok om en svår situation. Tänkvärd.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...