onsdag 20 april 2022

Katapultpriset - Axel Burénius


Fem debuterande författare nominerades till Katapultpriset för bästa skönlitterära debut 2021. 

Katapultpriset delas varje vår ut till en skönlitterär författare – prosaist eller lyriker – som debuterat under föregående år. Med Katapultpriset vill den Skönlitterära sektionens styrelse bidra till att lyfta in den nya litteraturen i strålkastarljuset.

Katapultpriset delades ut för första gången 1991 på initiativ av Sveriges Författarförbunds skönlitterära sektionsstyrelse. Syftet med priset är att ge den nya litteraturen större uppmärksamhet och samtidigt ge fler läsare möjligheten att hitta fram till nya spännande författare. Förhoppningen är också att pristagaren med hjälp av prissumman skall få möjlighet att under en tid ägna sig åt nya litterära projekt. Pristagaren utses av styrelsen för Skönlitterära sektionen i Sveriges författarförbund. Juryn läser och tar ställning till årets samtliga debutböcker.

De nominerade för 2021 års utgivning var Axel Burenius "Dödsängel", Sofia Dahléns "Patient", Aya Kanbars "Hyperverklighet", Nina Pascoals "Vi röstar om vi saknar mamma" och Quynh Trans "Skugga och svalka".

Bland årets nominerade böcker hittar vi egensinniga uttryck och stilsäkra språkexperiment som rymmer allt från mellanförskap, nyckfulla mödrar och syskonrelationer till det outgrundliga tomrum som döden lämnar", skriver juryn i ett pressmeddelande.

Priset instiftades av Sveriges Författarförbund 1991 och delas ut till en skönlitterär författare, prosaist eller lyriker, som debuterat under föregående år. 2021 gick priset till Erik Lindman Mata för "Pur".

Vinnaren offentliggjordes på Katapultkvällen vid Littfest i Umeå 17–19 mars 2022 - och blev; 

Axel Burénius för Dödsängel. ”Med frenetisk närvaro låter Axel Burénius oss komma nära förlustens faktum. Hans osentimentala skildring kretsar kring skuld och vanmakt och är ett försök att med fantasins kraft närma sig försoning.” 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...