lördag 23 april 2022

Greta vågar inte säga hej - en bok om social fobi - Anneli Strömberg & Carina Stahre


Greta står mitt på skolgården.

Här mitt bland de andra barnen syns hon nog inte.
När en pojke frågar om hon vill spela fotboll skakar hon på huvudet. Trots att hon älskar att sparka boll. Sakta för hennes ben henne mot fotbollsplanen.

Vågar Greta vara med?


Greta vågar inte säga hej - är åldersklassad för barn i åldern 6-9 år.


Vi pratar ofta om psykisk ohälsa i bokhandeln i Norrtälje. Vi har haft flera orossamtal för anhöriga till personer med psykisk ohälsa, efterlevande (suicid), beroenden, tvång och liknanden. Anhörigkretsen har ofta svårt att hitta platser för samtal, varför vi ser våra samtal för anhöriga/närstående som väldigt viktiga. 

Psykisk ohälsa, social fobi, beroenden och annan problematik är vanlig, kanske vanligare än man tror. Att få tala om problemen är befriande, säger många, men det måste vara i ett forum där människor lyssnar, där det är tryggt och där man inte behöver stå i kö i väntan på sin plats. Det tycker vi är viktigt i våra samtal. 

Vi tycker också att det är viktigt med böcker som rör frågor om psykisk hälsa, både för stora och för små. Problematik finns för människor i alla åldrar och de är viktiga att prata om. Ibland skaver det bara lite i oss, men ibland tar det mer allvarliga och livsbegränsande former. Det är viktigt att få prata, oavsett nivå. 

Kukkuli förlag har gjort en barnboksserie om psykisk ohälsa. Den här boken handlar om social fobi, hur kroppen motarbetar Greta, men hur det också kan vända. Hon är rädd, men rätt som det är händer till synes små saker som får det att bli bra för henne. En boll, en teckning, en kompis, någon som pratar bara sådär vanligt utan att det är konstigt. Det är fint berättat. Greta vågar inte säga hej är också fint illustrerad med en mjuk färgton. Den passar sig väl både för barn med oro som Gretas men också för vem som helst. 

Vi behöver se varandra, se vad andra eller en själv kan tycka är jobbigt och att ta det med sitt barn via en sagobok är ju ett väldigt bra sätt. Man kan prata om barnet självt, om en kompis, en kusin eller kanske en vuxen - för visst har vi människor omkring oss som lider av ett mått av social fobi. Att lära oss om det, är behövligt för oss alla. Det här är en bra bok, en viktig bok, som grund till viktiga samtal. 

Njut dagen som den bästa!

Anette Grinde





Författare: Strömberg, Annelie

Anneli Strömberg har skrivit ett stort antal barnböcker. Hon är också aktuell med en vuxenbok som kommer inom kort. 
 
Illustratör: Stahre, Carina

Carina Stahre har, förutom att illustrera den här viktiga barnboksserien, t ex skrivit och illustrerat kokböcker. Bella Bakar : utan socker, vete och laktos! är ett exempel på hennes tidigare arbete. 
  

 


#orossamtal #anhörigstöd #socialfobi  

#anneliströmberg #carinastahre #kikkuliförlag  #barnboksserienompsykiskohälsa #gretavågarintesägahej  #rekommenderadläsning  #barnböcker 6-9 år. 

#roslagensbokhandel #välkommentillbokhandeln #välkommentillnorrtälje  #norrtälje  #norrtelje  #sensusnorrtälje  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...