Till terapirummet kommer både kvinnor och män. De besväras av ångest, nedstämdhet, stress, sömnsvårigheter. Men vissa yttranden hör psykolog Maria Farm bara från sina kvinnliga klienter :
- "Min sambo är så bra på att hitta egentid."
- "Just i vår familj är det nog enklare att jag jobbar deltid eftersom han tjänar mer."
- "Jag är rädd att han ska tro att vi ska ligga med varandra om jag kysser honom - så då låter jag bli."
- "En man kan säga samma sak som jag - och då uppmärksammas det."
- "Min chef pratar om mitt utseende när vi ska diskutera viktiga arbetsrutiner."
Han är så bra på att ta egentid blottlägger de strukturer som leder till ojämställdhet i relationer, i familjen och på arbetet. Det handlar om vem som får styra över tiden eller störas, om känslomässigt arbete, tolkningsföreträde, ansvar i vardagen och om ohörda röster i arbetslivet. Liksom om lust, olust eller ingen lust alls, om kontroll, hot, våld. Maria Farm berättar både vad hon lagt märke till i sina möten med klienter och vad forskningen säger - samt ger förslag på strategier för förändring.
"Ojämställdhet i relationen eller arbetslivet framställs alltför ofta som konsekvenser av individuella val, snarare än strukturer. Ofta blir det kvinnornas ansvar att sminka situationen utåt för att partnern ska framstå som mer jämställd och deras ansvar att skyla över det som inte fungerar.
Men jämställdhet mellan könen handlar om att kvinnor och män ska ha samma ekonomiska, sociala och politiska rättigheter. Det är en befrielseideologi. För alla. Ändå är det för många en stor utmaning att realisera den i sina dagliga liv.
Med den här boken vill jag bidra till att vi blir mer varse det vardagligt ojämställda. Jag vill bidra till förståelsen för de destruktiva mönster som är kopplade till stereotypa könsroller. Jag vill synliggöra hur skillnader i möjligheter att påverka tar sig uttryck och hur vi kan förhålla oss till det."
Maria Farm är leg. psykolog och leg. psykoterapeut med egen mottagning i Stockholm. Hon har tidigare skrivit bästsäljande böcker om bland annat sorg och fobier.
***
Jag läser den här boken i direkt anslutning till min läsning av Helena von Zweigbergks nya bok 1959. Den handlar om tiden och kvinnans (ja, också om mannens) situation, försök till frigörelse och generationernas påverkan på varandra. Den ligger 60 år bort, men ändå nära.
När jag nu läser Maria Farms bok tänker jag; - Oj, aj, jäklar. Jag gör det igen och igen.
Det här är fantastisk, superjobbig och verkligt viktig läsning. Här finns tuff igenkänning, mängd av självklarheter, men också viktiga insikter. Den är rak, enkel, svår och skapar otroligt skav i hjärnan. Vad förutsätter vi, vad vet vi eller vad tar vi för givet? Hur mycket tar vi själva, var och en, strid för oss själva - och hur gör vi det?
Vi tänker alltid olika, är fostrade, har egna egenskaper - men vi har rätt till liv, rättvisa, samma villkor och förutsättningar som alla. Det sägs att alla människor, oavsett kön och bakgrund, har samma villkor, men är det verkligen så? Vi behöver vända upp och ner på det vi är, fundera själva kring hur vi själva har det och varför det är så. Om vi vill att vi, våra barn och barnbarn ska ha samma förutsättningar - alltid, alltid - så behöver vi sätta fokus på det. Vi behöver öppna vårt sinne och tänka kring det, varför vi väljer eller väljer bort och hur vi ser på saken.
Den här boken är en riktigt bra bok att läsa för dig som behöver se vårt gemensamma liv på jorden lite tydligare. Läs med noggrannhet och fundera kring hur det är hos dig, dina barn eller hos dina vänner och deras barn. Det här tål att funderas över och talas om. Det är helt enkelt väldigt viktig läsning.
Du gör skillnad för oss alla, varje dag. Visst vet du det?
A..
Närmast på min läslista:
* Dom därute (bokcirkel)
* Röda korset (bokcirkel)
#hanärsåbrapåatttaegentid #mariafarm #härskartekniker #feminism #jämställdhet #genus #roslagensbokhandel #norrtälje #vetenskap #kritiskgranskning #läsbaraläs
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar