onsdag 13 april 2022

1959 - Ingrid och Georg, en kärlekshistoria - Helena Von Zweigbergk


Stockholm i slutet av 50-talet. Ingrid bor med sonen Tom i ett liten lägenhet på Sankt Eriksplan. Hon är lärarinna på en flickskola och njuter av att bestämma över sitt eget liv. Hon är en välkommen gäst hos väninnan Britt och hennes man Ingvar, en känd filmproducent, som har fina bjudningar med spännande gäster.

Så träffar hon Georg, en ung ambitiös journalist, som just flyttat till stan och har stora drömmar om modernitet och ett samhälle som utlovar en bättre framtid för alla.

Ingen av dem har egentligen bråttom att binda sig, men när Ingrid blir gravid gör de vad som förväntas av dem, tar sitt ansvar och planerar för en gemensam familj. De delar hopp om gemenskap och kärlek, men hyser också båda en stark längtan efter ett friare sätt att leva. Men hur jämkar man sina förväntningar när man fortfarande lever i en tid av konventioner och traditioner? Och kan de vara lyhörda för sina egna och varandras föreställningar?

Helena von Zweigbergks roman levandegör en tid, en stad, och ett par. En kvinna och en man med helt olika bakgrund, som försöker dela sina drömmar om en ljusare framtid och ett modernare sätt att leva och älska.


****** 

Oj, oj, oj, får man väl ändå säga. Om tiden, om människorna, om staden, om generationerna, om dömandet från den äldre generationen, om kraven från mannen, om önskan och viljan från kvinnan, om det stackars barnet och om vänner. 

Hur gör man för att kväva varandra? Eller hur gör man för att inte kväva varandra? Hur gör man för att få ta del av livet på sina egna villkor? Den frågan ställer sig både Ingrid och Georg, som kommer från helt olika förhållanden, vill olika med sina liv och vill båda bryta sig loss från tidens och generationernas konventioner. Vad krävs för att man ska kunna det? Är det möjligt att hålla kvar sina familjer och vänner och ändå bryta sig loss, gå i egna spår? Och vad händer då i den nya relationen, den mellan Ingrid och Georg?

Varje generation följer sin fostran, det man har fått med sig hemifrån. Någon gör sitt yttersta för att gå i andra spår, men man präglas rätt hårt av det man har fått med sig. Förändringstakten är låg. Det en generation gör mot nästa generation, fortsätter även i nästa. Man säger att man inte tycker om det som har skett, men för ändå ton, hårda ord och tag vidare till nästa led. Det är svårt att förändra, det kräver verkligen att man ser sig för. 

En återkommande fråga är tvånget att gifta sig när man blivit gravid. Det händer i alla generationer. Hur det hanteras är olika, påverkar människor och familjer. Det barn som får veta, präglas. Den vuxne påverkas, livet ut. Några tiger om det, andra behöver tala om saken. Hur man talar påverkar andra. 

Det finns kärlek i berättelsen, men det finns också, eller kanske framförallt, väldigt mycket frustration. Det är som om man hela tiden kämpar mot varandra och omständigheterna, vill något annat. Kvinnorna slåss, utan vidare framgång, för sig själv, för sin vilja att arbeta eller göra det de vill. Männen håller hårt i sin rätt att vara familjeöverhuvud. Han kan gå när han vill. Hon får finna sig i det han bestämmer. 

Finns det hopp i berättelsen? Kommer det att gå bra för Ingrid, Georg, Tom och Johanna? 

1959 - Ingrid och Georg, en kärlekshistoria - är del 1 Generationssviten. Hur det kommer att gå sen, får vi sålunda veta i nästa del av berättelsen. 

Själv hoppas jag att vi har kommit längre än så här, i detta år 2022. Att ingen sitter fast i gamla konventioner och alltid måste rätta sig efter tidigare generationers måsten. 

Ja, hur svårt är inte relationer? I Kaffe med mjölk, nyligen läst, var samtalet svårt mellan karaktärerna i boken. De teg, tänkte, men talade inte med varandra. Samtalet är också svårt här, mellan Ingrid & Georg. Generationer spökar, frigörelsen är en viktig del av livet, men varför är det så svårt att samverka, vara generös i den nya generationens framtid? 

Kanske kommer den tidigare generationen alltid att att spöka, vad tror vi om det? Kanske är det ändå en fråga om hur det sker. 

A..



#1959  #IngridochGeorg #HelenaVonZweigbergk  #Roslagensbokhandel  #välkommentillnorrtälje  #välkommentillbokhandeln  #Norstedts  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...