fredag 1 november 2019

Män i min situation - Per Petterson

- Det här är magisk läsning, säger någon.
- Hur har han kunnat få ihop detta? Berättelsen följer ju mannens tankar, samtal och göranden, vindlande och tvärt. Så otroligt skickligt gjort.
- Han behöver gå i terapi.
- Vem, författarens eller karaktären?
- Skriver han om sig själv?
- Det kommer han inte att vilja, han vill inte veta, inte ta ansvar för sin egen delaktighet. Han är väldigt konflikträdd.
- Skilsmässan kom som en överraskning för honom, såg han inte alls?
- Men barnen, tänkte han inte på barnen? Och hur var det med kniven - varför hade han den?
- Vad säger alla de små, små orden, som nästan riskerar att passera utan att vi uppmärksammar. Vad betyder de? Tänk om vi tror att det här stycket är en transportsträcka, då missar vi ju något viktigt.

Ja, hur läser vi? Hur tänker vi? Vad uppmärksammar vi?

Vi talar om Män i min situation som har skapat så mycket tankar och känslor de senaste veckorna. Grupper har tänkt och talat helt olika, beroende av gruppens konstellation. Det är människorna i grupperna som gör skillnad, var och en präglar gruppen på sitt sätt. Var och en påverkar utifrån sin läsning, sin kunskap, sitt lyssnande och sin samtalskonst.

Det är magiskt att delta i bokcirklar, ta del av människors tankar om böcker och läsning. Det är magiskt att höra hur olika människor uppfattar läsningen, hur de läser och talar om boken.  Talar de verkligen om samma bok? Hur kan lika bli så otroligt olika? Det är magiskt att lyssna till deltagarnas engagemang - där glädje, sorg, engagemang, lust och kunskap möts.

Ja, att bokcirkla är ren magi.

Mer om Per Petterson och Män i min situation i den här bloggen - här.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...