söndag 17 november 2019

Nattugglor - Gabrielle Levy


Den här fina romanen handlar om människor som har en annan dygnsrytm än många andra. Nattugglor berör frågan om sömnlöshet, som säkert många lider av i en tid av näthäng och pressade livsförhållanden. Det kan också bero på att vi helt enkelt fungerar olika. Vi är födda med olika kompetenser och olika kroppsklockor.

Olika människor lever olika liv, men kan ändå mötas i något gemensamt, här i en sömnkurs . Det är onekligen intressant att läsa om andra människor, se hur de är, hur lika och olika vi är och gör och hur vi längtar. Det är alltid någon som är vaken när andra sover. Det är alltid någon som gör och tänker annat än någon annan. Det är spännande att få ta del av andras liv.

En viktig nyckel för ett bra liv är förstås omsorg och vila. Ja, trygghet, värme, mat, tak över huvudet och människor som bryr sig om är viktigt och går igen i berättelserna som visar vägen till välmåendet. Det är den där behovstrappan som vi alla behöver, i en eller annan form. Men visst är det så att våra behov ändå inte är lika vår nästas? Det finns alltid både skillnader och likheter.

I den här berättelsen möts människor med värme, omsorg och glädje, men de saknar något. De är rätt dåliga på att lösa sina personliga problem och livssvårigheter. De/vi fastnar lätt i ett spår, som kanske inte är det bästa för oss. Varför är det så svårt att se sina egna felsteg? Varför tar saker sån tid att upptäcka?

Gruppen och individerna växer under resans gång, de vävs samman. Här finns hopp och värme. Ja, det här är en vacker berättelse om människor som hittar samman. De skulle knappast ha mötts om det inte vore för att de är nattugglor.

Tack, Sekwa, för att ni ger ut så fina berättelser. Det här är rekommenderad läsning.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...