Den gudomligt vackra Ölandsnaturen beskrivs i Ölands natur - fotograferad och beskriven av Pav Johnsson. Boken följer året, börjar i januari och avslutas i december. I juni och juli finns massor av djur och växter att tala om, betrakta och beskriva, men i september är det en smula sparsamt.
Kanske är det som med mig - kanske andas naturen också stilla när turistsäsongen har gått till ända, sommarens ljuva värme lämnat bygden och havets kyla sakta tränger sig på. Kanske gör fåglarna och växterna också så, att de sakta drar sig tillbaka, stillar sig en aning och samlar kraft för det kommande mörkret och kylan.
På vackra Öland finns ljuvlig natur, året runt. Där finns kargheten som gör att man drar efter andan, där finns stormarna och vädret som växlar, där finns vackra fornminnen och där finns träd och natur som formas och formats av naturens fantastiska kraft.
I Pav Johnssons ljuvligt vackra och informativa bok om Ölands natur finns bredd, djup och fantastiska bilder. Vi kan besöka Naturbokhandeln, Ottenby, Långe Eriks trakter vid den norra udden, Trollskogen, Alvaret och Mittskogen. Vi kan betrakta skogens konung (som har det lite tufft på Öland), de små krypen i markerna och mängder av vackra fåglar som passerar eller stannar här. Orkidéerna blommar, medan ask, ek och alm växer som de vill. Ja, några i långsammare takt än andra, förstås.
Det här är en bok att ha framme, återkomma till, bläddra i, följa med i månadernas och årstidernas stilla gång framåt. En månad, två månader och sedan tre. Snart är en ny säsong nära, ny växtlighet och nya liv kommer - som vi kan begrunda och tänka kring. Det är en njutning att följa Ölands natur genom månaderna som går.
Det här är en bok för dig som är nyfiken på Öland, som älskar det vackra landskapet som finns runt hörnet och som vill veta mer om öns spännande djur- och naturvärld. Det är en riktigt vacker bok att återkomma till, igen och igen.
Det är definitivt en bok för mig. Är den kanske också för dig?
Anette Grinde
Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. |
Miljömagasinet nr 49 - 6 december 2019 |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar