tisdag 19 november 2019

Vänta på vind - Oskar Kroon


Vinga drömmer om havet. Hon tänker bli sjöman och segla till ­avlägsna hamnar och kanske rädda en eller annan skeppsbruten. ­Hemma i stan går mamma och är ledsen och pappa har flyttat för gott. 

Nu är det sommar hos morfar på ön och allt det andra känns långt bort. Morfar har gett Vinga en gammal snipa som hon ska göra sjöduglig. 

På ön är allt som det alltid har varit, fast ändå inte. Dagarna dallrar av hetta, och plötsligt börjar en tjej med svart hatt dyka upp på stranden där snipan ligger. Vinga har sett henne några gånger. Det enda Vinga och Rut verkar ha gemensamt är åldern och att de befinner sig på samma ö. Ändå visar det sig vara så mycket mer. 

Inkännande och med mycket värme berättar Oskar Kroon om ett sommarlov då Vinga lämnar barndomen bakom sig. Med avsked, nyvunnen vänskap och en strandad val lär hon sig att stå stadigt i en storm.

Vänta på vind är Augustprisnominerad 2019. Det är ett av skälen till att vi särskilt pratar mer om den här boken just nu. Ett annat är att den hör hemma i den viktiga läsar-ålderskategorin 9-12 år och tål att talas om med vuxna i barnets närhet. Just det är viktigt hos oss - alla viktiga samtal.

Lärare, föräldrar, far- och morföräldrar, vänner och andra vuxna i barnens närhet har viktiga roller i förhållande till barnens fostran och lärdom - varande och blivande - det är ju under barnets tidigaste år som ribborna sätts. Läsning, var för sig och tillsammans, spelar stor roll för barnets framtid. Förebilder, gemensamma insikter, rörelse, frukostsamtal och livsgemenskap är exempel på ting som spelar roll, bland mycket annat. Visst hittar vi en hel del av detta med hjälp av alla våra böcker?

Att läsa och samtala tillhör livets lyx. Missa inte detta.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...