tisdag 28 maj 2019

Kattvinden - Helena Öberg & Kristin Lidström



När Manda följer med sin farfar Martin till ett stort, gammalt hus som han fått i uppdrag att sälja, börjar märkliga saker hända. Manda dras in i en kuslig berättelse där minnen från det förflutna, ensamhet och längtan luckrar upp gränserna mellan de levande och de döda.

Helena Öberg och Kristin Lidström nominerades till Augustpriset 2015 för sin bok Din tur, Adrian. Nu har de tillsammans skapat Kattvinden, en bildroman berättad i en spännande text och med långa och många fantastiska bildsekvenser.

Kattvinden sträcker över ca 350 sidor och berättar om händelser som har hänt förr, i Mandas farfars barndom. Berättelsen vandrar mellan förr och nu, mellan Manda och hennes farfar och hans minnen. Boken har ett stort antal sidor som är bilder, fantastiska teckningar som rymmer en stor del av berättelsen om Adele, Gusten, Martin och Henri.

Kattvinden berättar om kriget och tuberkulosen, om sjukdomen och händelserna i huset. Ja, och om Martins mamma, mormor och morfar. Den berättar också om Manda och om hur hon längtar efter sin vän Sirin.

Det här är en väldigt vacker berättelse. Fängslande, både i bild och i text. Annorlunda. Det finns kärlek, tillhörighet, identitet, längtan, rädsla och mycket annan mellan dessa vackra pärmar. En riktigt fin bok för ålderkategorin 12-15 år. Ja, såklart kan den läsas av äldre också. Kanske också av yngre, och då tillsammans med en vuxen.

Kattvinden är en riktigt fin bok! Den påverkade mig - den är känslomässigt stark!

Den rekommenderas verkligen!

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...