måndag 21 oktober 2024

4/11 + 11/11-24. Livet som pågår här.

 4/11 + 11/11-24. 

Livet som pågår här. 

Marika Palmér Rivera. Lisa Pelling. 


Hur ska vi orka ta tag i omställningen, ändra vår riktning och göra stordåd för klimatet, om den grundläggande servicen i samhället inte är på plats. Hur ska vi orka bry oss om klimatet om vi först måste slåss för rimlig sjukvård, skola, mat på bordet, tak över huvudet, psykiatri som fungerar och omsorg för årsrika. Livet som pågår - vi och vår ork - behöver räcka till väldigt mycket. 

Vi kan inte allt själva, samhällsservicen måste bistå med den viktigaste grunden. Den måste också finnas över hela landet. Vem åstadkommer det och hur? 

Jag läser om hur sjukvården nedmonteras, hur operations- och sjukvårdsresurser inte finns, hur man lägger ner, centraliserar och gör vården otillgänglig med många mil mellan platserna. Är det valfriheten som skapar nedläggningarna? Valfrihet i näringslivet kräver pengar, personal, kunskap, energi och ett rätt stort driv. Vad driver en näringsidkare? 

Hur ska vi kunna göra något åt det andra, t ex klimatet, när det grundläggande inte är på plats? Och hur påverkas livet och klimatet av att sjukvården ligger 10 eller 25 mil bort, polisen och banken inte finns på orten eller att de allmänna kommunikationerna dras in? 

Hur ska orken för det minsta lilla mer, det gemensamma ansvaret för helheten, om samhället inte får det viktigaste på plats. Vad faller på vår lott då, när livet hela tiden pågår och blir en kamp för dagen?

Vad kommer först och vad gör vi sen? Vem orkar vad - när livet hela tiden pågår och någon alltid säger att det där andra måste vi göra först?

Temat är klimat, samtalet äger rum den 4/11 och 11/11 och boken köps i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Det är tänkt att läsaren ska delta i båda samtalen, att deltagarna har läst boken och att författarna kommer att delta med sina ingångsvärden.

Kom i håg: om vi ska tala om klimatet, så ska vi inte tala om sjukvården, för det är ett annat ämne. Men, vad gör livet med omställningen och hur blir den möjlig?

Välkommen till bokhandeln för köp av boken och information till bokhandlerskan om att du vill delta i samtalen - de två första måndagarna i november. 

Komsi, komsi

A..






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...