Sluten anstalt. Fanny Klang.
Vi talar om Fanny Klangs roman Sluten anstalt. Den är synnerligen läsvärd, särskilt för dig som intresserar dig för samhällsfrågor och gruppdynamik, ja, och om människor och viktiga strukturer. Den skapar också förutsättningar för upprörda känslor och samtal om kriminalvården. Vi talar om vård, platser och sammanhang. Och om mänsklighet. Det är människorna som efter sin tid inlåsta ska vara bättre ut. De möts varje dag av vårdare, personal, som gör sitt yttersta för att sätta dem på plats. Någon försöker behålla sin mänsklighet, men får åthutningar: makt först, visa inte omsorg eller förståelse.
Berättelsen lyfter många frågor som får oss att se absurditeter i vården, alltså vård, rehabilitering och omsorg om människor som är intagna i våra fängelser. Det är fiktion, men troligt sant.
Vi talar om vad bättre ut betyder, hur någon kan bli en friskare människa utan omsorg och livsrum, hur familjeliv kan vara möjligt, hur inlåsning och hårda ord påverkar och hur de olika personligheterna i vaktstyrkan, liksom principer, hierarki, regel tolkning, rädsla att förlora jobbet och utbildningsnivå ger en bild kring en omöjlig arbetssituation. Vi talar om rehabilitering, vård och treåriga barn som ligger i riskzonen för framtiden. Föräldrahjälp. Det finns onekligen andra - fler - frågor än hårdare straff.
Hur lyfter vi vårt samhälle, undrar jag? Hur hjälper vi människor som behöver hjälp?
Fanny Klang har skrivit en berättelse om kriminalvården och människor däri. Jag hoppas på fler samtal om Sluten anstalt.
A..
#fannyklang #slutenanstalt #roslagensbokhandel #platsendärsamtalförs #kulturtorget #ordfront
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar