fredag 11 oktober 2024

11/10-24. Kulturarvsprojektet möttes i bokhandeln.



Det finns människor som säger att ingen gör, att det är mycket som inte fungerar. Jag tänker att det finns väldigt många som gör, och att mycket fungerar. Jag tänker att vi behöver sluta tänka att någon annan ska göra, vi behöver själva initiera det som behöver göras. Vi behöver själva lyfta frågorna och ta ansvar för resultaten. Beroende av vad det är behöver vi prestera olika aktiviteter. I det här projektet - kulturarvsprojektet - är det deltagarna som är nyckeln till framgången. Den som deltar är den som är en del av berättandet, i någon form. Det är hen som bistår i dokumentationen av vår historia, våra platser och de som gjort skillnad för oss. 

Vi talar om motioner, arkivletande, fotografier, läsning av protokoll, föreningsdokument, litteratur, gamla dagstidningar, släktforskning och skrönor om människor och deras liv. Vi skulle också kunna utforska dokument om kartor, avstyckning, fastigheter eller tala med de äldre som har minnen från svunnen tid. Ämnet är det som deltagaren lyfter, tex badhusepoken, sverigefinnarnas historia eller folkdräktens mest märkliga stygn. Formen ligger i händerna hos den som gör.

Vi talade om sverigefinnarna och det som förenar, men också olikheterna. Vem har historier att berätta och hur kan vi få dem på pränt? I våra norra kommundelar finns många sverigefinnar, vad finns i deras historia och i deras liv? Den som forskar, intervjuar och skriver kan lära oss andra hur det är att byta land. Vi är många som inte har den erfarenheten. Vi kan lära oss mer av den som vill berätta. På detta ska vi lägga tid och ord, fånga de som har historier att berätta.

Jag tackar människorna som intresserar sig för sin och vår gemensamma historia. Jag tackar den som vill vara med och beskriva, fotografera, filma, skriva, berätta och föreläsa om vår trakt; människor, plats och händelser, förr och nu. 

I sinom tid kommer vi att kunna lyfta fler historiska händelser, platser och människor. Jag ser fram emot att höra om fynden, betrakta fotografierna, höra om protokollet som gav namnet på personen och detaljen som gjorde skillnad för beslutet. Det kommer att visa sig över tid. 

Nu kryper vi in i vår kammare, bläddrar i vårt intressearkiv och bestämmer oss för vad vi - den som vill och gör - ska göra. Och hur. Vi ses snart igen om projektet och vem som vill vad. Hör av dig till bokhandeln i Norrtälje, du som vill vara en del av detta, det som vi ser som viktigt. I november ska vi också ses för att höra om något av det som har grävts fram ur arkiven om Maria Winqvist, en kvinna som gjort skillnad i Norrtälje i början av 1900-talet. Missa inte det. 


Anette Grinde 

Mångfald Tillsammans.

Tfn 0708905731





Den 23 oktober ska vi prata om skogen, ja, där djuren bor. 

Mer information om skogssamtalet här:

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/skogen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...